Galadriel'den Elbereth'e Yüzüklerin Efendisi Evreninin En Cesur Kadın Karakterleri

5
3
1
0
0
J. R. R. Tolkien’in yarattığı, filmleri ve dizisiyle daha da geniş kitlelere yayılan Yüzüklerin Efendisi evrenindeki en cesur kadın karakterleri hatırlayalım...

Orta Dünya geçmişten bugüne en epik kurgu evrenlerden biri olarak anılıyor. Öyle ki kendine has bir aurası, ırkları, her ırkın anadili ve birbirinden çeşitli karakterleriyle günümüzde dahi en özgün eserlerden biri. Ancak bu kadar çok sayıda ve çeşitli ırklardan sayısız karakter bulundurmasına rağmen, pek çok eleştirmen ve hayranları seride kadın karakter sayısının az olmasından dolayı bir miktar sitemliler.

Aslında Tolkien evreninde kadın karakter yok değil, yalnızca sayıları az ama öz. Bir külliyat niteliğindeki bu eserde yer alan kadın karakterler güçlü ve hepsi nevi şahsına münhasır nitelikte. Tolkien'in eserinden esinlenerek yaratılan Yüzüklerin Efendisi: Güç Yüzükleri dizisinin sezon finali 14 Ekim Cuma günü yayınlandı. Her ne kadar eleştiri bombardımanına tutulsa da dizideki kadın karakterler oldukça cesur ve çarpıcıydı. Şimdi bu görkemli seride bulunan önemli ve cesur kadın karakterlere gelin birlikte göz atalım.

Kitaplardaki ve film serisindeki kadın karakterler:

Herhangi bir lisandaki kelimelerle kaşılanamayacak güzellikteki Elbereth

Elbereth Varda

Varda, “en parlak olan” anlamlarına gelen isimlere sahip üstün bir varlık. Gücü ve neşesini ışıktan alan bir kadın karakter. Dünya yaratıldığında, yeryüzünü şekillendirlmeleri için görevlendirilen güçlü ruhlar ve üstün varlıklar bulunuyordu. Bunlardan biri de ışığıyla ünlü Elbereth idi.  Arda’ya inmesi ve yaratılan diyarın şekillendirilmesi için gönderildi. Diyara ışığı getiren Varda idi ve ilk yaratılan elflerin görecekleri ilk şeyin göz alıcı ışıklara sahip yıldızlar olmasını istedi. Yıldızları biraraya getirdi ve onları ışıkla doldurdu.

Idril Celebrindal'in adı Sindarin dilinde "Kıvılcımlanan Parlaklık" anlamına geliyor.

Idril Celbrindal görseli

Gondolin kralı Elenwe ve Turgon’un kızı, insan ırkından olan Tuor’un eşi ve denizci Earendil’in annesidir. Bir zamanlar kuzeni Maeglin Idril’e aşıktı ancak Idril bunu uygun bulmuyordu. Beren ve Luthien'den sonra insanlar ve elflerin arasında olan ikinci evlilik Tuor ve Idril arasında gerçekleşti.

Noldor’un beyaz hanımı Gondolin’in prensesi Aredhel, kara elfe aşık oldu.

Aredhel orta dünya

Sindarin dilinde adı “soylu elf” anlamına gelen Aredhel, aynı zamanda Galadriel’in kuzeni. Gondolin kralı Turgon’un kız kardeşi. Kara Elf Eöl, Aredhel’e büyüler yaparak kendisine bağladı. Bu ilişkiden bir oğulları oldu. Aredhel oğlu Maeglin’i kurtarmak için kendi hayatını feda etti ancak Maeglin Gondolin’in düşmesine sebep oldu.

Luthien Tinivuel, aşkı için büyük bir cesaret sergiledi.

Luthien Tinivuel

Evrendeki en güzel kadın ve elflerden biri. Beren ile efsanevi bir aşk yaşadı. Silmarileri geri alabilmek için Beren'le birlikte yola çıktı. Daha sonra Luthien sihirli bir şarkı söyleyerek herkesin uykuya dalmasını sağladı. Görevlerini başarıyla tamamladıktan sonra efsanevi aşkı Beren'le evlerine dönüp evlendiler. Bu evlilikten Dior adında bir çocuk dünyaya geldi.

Melian, yeryüzüne dünyayı şekillendirmek üzere gönderildi. 

Maia Melian, Luthien'in annesi

Melian, Luthien’in annesi ve evrendeki en önemli kadın karakterlerden biri. Maia olarak bilinen ve Arda’ya dünyayı şekillendirmek için gönderilen ruhlardan biriydi. Elf kralı Thingol ile evlendi. Kızı Luthien ve Beren’in aşkı sayesinde Maia kanı elfler ve insanlar arasına karışmış oldu. Eşiyle birlikte Doriath krallığında hüküm sürdü. Doriath için koruyucu bir büyü yaptı. Aynı zamanda Galadriel’in yanında arkadaşı ve danışmanı olarak bulundu.

Numenor’un ilk kadın hükümdarı Tar-Ancalime 205 yıl Numenor’a hükmetti.

Tar-Ancalime Numenor'un ilk kadın yönetici kraliçesi

Numenor’un ilk yönetici kraliçesi olan Ancalime, annesi ve babasının mutsuz evliliklerinin arasında kalarak ve annesi tarafından erkek egemenliğinden soyutlanarak yetiştirildi. 19 yaşındayken babası Numenor’un 6. kralı Tar- Aldarion onu varisi ilan etti. Tar-Ancalime Elros’tan sonra en uzun hüküm süren kişi oldu.

Orta Dünya'daki en güçlü elflerden biri Galadriel. 

Galadriel

Galadriel, film serisinde çok olgun, sakin ve bilge bir karakter olarak karşımıza çıkıyor. Hepimiz ona büyük hayranlık duyuyoruz. Onun bu denli güçlü olduğunu Tolkien'in yazdığı tüm eserlerinden edindiğimiz bilgiler sayesinde biliyoruz. Kendisi hem fiziksel hem de ruhsal olarak güçlü bir kadın karakter. Güçlü olmayı seviyor ancak buna takıntılı değil. Nenya adlı bir güç yüzüğüne sahip ancak gücünü buna borçlu değil. Onun gücü, varoluşundan geliyor. Celeborn ile evli ve Lothlorien'i yönetiyor. Celebrian adında bir kızları var. Aynı zamanda Arwen'in anneannesi.

Arwen, aşkı için ölümsüzlüğünden vazgeçti.

Arwen

Elf ırkına ait karakterlerden Arwen, Elrond ve Celebrian'ın kızı, aynı zamanda Galdriel’in torunudur. Beren ve Luthien’in efsanevi aşkından yaratılan soydan gelmektedir. Gondor’un gerçek kralı olarak bildiğimiz Aragorn ile büyük bir aşk yaşadılar. Kitaplarda ve Yüzük Kardeşliği filminde, Frodo’yu kurtarmak için büyük bir cesaret gösterip ve Nazgul'lara kafa tuttu. Arwen, Argorn ile birlikte bir hayat yaşayabilmek için ölümsüzlüğünden vazgeçti.

Rohan'ın Ak hanımı Eowyn, hiçbir erkeğin öldüremeyeceği Cadı Kral'ı öldürdü.

Rohanlı Eowyn

Rohan Kralı’nın yeğeni, Eomer’in kız kardeşi. Angmar'ın Cadı Kral'ını öldüren kadın karakter. Kendisi film serisinde büyük kahramanlıklar yaptı ve yeri geldiğinde cesaret gösterip insanlarına liderlik etti. Savaştan sonra Faramir ile yakınlaştılar.

Emeldir the Man-Hearted cesaretinden dolayı “insan yürekli” olarak anılmaya başladı.

Emeldir Orta Dünya

Beor hanedanından insan yürekli Emeldir, kendisi gibi aynı hanedandan Barahir ile evlendi ve bu evlilikten Beren dünyaya geldi. Beren’i Luthien ile olan efsanevi aşkından tanıyoruz. 

Elwing'in adı "Yıldız Serpintisi" anlamına geliyor.

Beren ve Luthien'in torunu Elwing

Dior’un kızı, Beren ve Luthien’in torunu. Idril Celebrindal’ın oğlu denizci Earendil ile birliktedir. Biri film serisinden aşina olduğumuz Ayrıkvadi hükümdarı ölümsüz Elrond; diğeri insan olmayı seçerek Numenor hükümdarı olan Elros'un annesidir.

Güç Yüzükleri dizisindeki kadın karakterler:

Sırada zorlu kararlar alabilecekleri kriz anlarında bile oldukça cesur davranışlar sergileyen kadın karakterlerimiz var.

Kuzey ordularının kumandanı Galadriel, Sauron'un peşine düşüyor.

Güç Yüzükleri Galadriel

Biz onu filmlerde; olgunlaşmış, dingin ışıklar içinde bir elf hanımı olarak tanıyoruz. Ancak dizide oldukça tutkulu, kötülükle mücadelede liderlik eden, topraklarından çok uzaklarda kendisinden çok daha ulvi amaçlara hizmet eden savaşçı bir elf olarak görüyoruz. Filmin ve hikayenin ötesinde, dizide şimdilik Galadriel'in fiziksel gücü ve yetenekli bir savaşçı olması üzerinde duruluyor.

Bronwyn, Güney topraklarındaki bir köyde şifacılık yapıyor.

Güç Yüzükleri Bronwyn

Bronwyn her ne kadar sıradan bir insan gibi dursa da zeki, dirayetli ve cesur bir kadın karakter. Eşini kaybetmiş ve Theo adında bir oğlu var. Elfler, Bronwyn'in köyünde bekçilik yapıyor. Köyü gözeten ve Silvan elflerinden olan Arondir ile aralarında duygusal bir yakınlık var.

Cüce diyarındaki prens Durin’in eşi Disa, Mithril madenini buluyor.

Güç Yüzükleri Disa

Kral III. Durin’in oğlu Prens IV. Durin’in eşi ve dizideki güçlü karakterlerden biri. Merhametli ve bir o kadar da sadık bir eş ve arkadaş. Madencilik yetenekleriyle ünlü cücelerin diyarında; IV. Durin bir bölümde, Disa'nın meşhur mithril madenine denk geldiğinden bahsediyor.

Numenor’un naip kraliçesi Tar-Miriel, ülkesi adına zorlu kararlar alıyor.

Güç Yüzükleri Tar-Miriel

Numenor’un 24. kralı Ar-Inziladun’un kızı (Tar- Palantir), Numenor’un naip kraliçesi. İlk bakışta kibirli gibi görünse de; dizide, zor kararlar alması gerektiği anlarda bile anlayışlı, sadakatli, sağduyulu, cesur ve lider ruhlu bir kraliçe izliyoruz.

Aslında kitaplarda ve film serisinde böyle bir karakter yok: Isildur’un kız kardeşi Earien

Güç Yüzükleri Earien

Earien karakteri Elendil’in kızı ve Sauron’dan sonraki yüzük taşıyıcısı Isildur’un kız kardeşi. Ancak bu karakter aslında kitaplarda yer almıyor ve onu film serisinde de görmedik. İlk bakışta azimli ve dik bakşlı bir izlenim bırakan karakterimiz bir ada krallığı olan Numenor’da yaşıyor. Zaman zaman babası ve abisiyle aynı fikirlerde olmayan ve beyaz ya da siyah diye adlandıramayacağımız bir çizgide olan Earien karakteri hakkında çok fazla bilgiye sahip değiliz.

Gezgin Kılayaklılardan Nori Brandyfoot ve arkadaşı Poppy, macera peşinde koşturuyor.

Güç Yüzükleri Nori ve Popy

Kılayaklı kabilesinden küçük bir kız. Romantik, hayalperest ve maceracı olan bu kızımızın yüreği ayaklarından daha büyük. İlk gördüğümüzde acaba Frodo ile bir akrabalığı var mıdır diye düşündüren bir karakterimiz. Yanında da Sam'i andıran sevimli, korumacı ve sadık arkadaşı Popy var.

Popy, ailesini kaybetmiş bir karakter. Nori, hayatında bir anlam arayışında ve önemli bir amaç için yaşadığına inanıyor. Bu nedenle onu, karşısına çıkan her fırsatı değerlendirmeye çalışan yardımsever ve cesur bir buçukluk olarak izliyoruz.

5
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
5
3
1
0
0