Starbucks Tek Kullanımlık Bardak Devrini Kapatmaya Hazırlanıyor: İkonik Bardaklar Gidiyor mu?

68
16
5
2
2
Starbucks, pek çok müşterisi tarafından sevilen ikonik karton ve plastik bardaklarıyla ilgili yeni bir düzenlemeye gitmeye hazırlanıyor. Tek kullanımlık bardakların sonrasında atığa dönüşmesini önlemek amacıyla yeni uygulamalar oldukça dikkat çekici.

Doğa, her geçen gün daha çok kirlenmeye devam ediyor. Tek kullanımlık plastiklerde, bu kirliliğin artmasında büyük bir rol oynuyor. Doğaya atılan plastikler, pek çok hayvanın yaşamını tehlikeye atarken; tüm dünya koca bir çöplük olma yolunda ilerliyor. Pek çok firma, tek kullanımlık ürün kullanımını minimuma indirmiş olsa da, her gün hala yüz binlerce atık doğaya bırakılıyor.

Starbucks da kullanılan tek kullanımlık ikonik bardaklarının değiştirilmesi için bir adım atmaya hazırlanıyor. Karton bardaklardaki beyaz üzerine Starbucks logosunun yerleştirildiği veya tatillere özel temalara yer verilen bardaklar ve soğuk içecekler için şeffaf plastik bardaklar pek çok müşteri tarafından beğenilse de şirket bu bardakların atığa dönüştüğünü ve sokaklarda, caddelerde dolaştığının farkında. Bu sebeple Starbucks, tek kullanımlık bardaklar yerine kullanabileceği yeni yöntemler üzerinde çalışmaya başladı.

Starbucks’tan ödünç bardak almak mı?

starbucks kupa

Starbucks Sürdürülebilirlik Başkanı Michael Kobori “Kupamız her yerde ve bunu seviyoruz. Ama aynı bardaklar tek kullanımlık ve atıldıklarında çöplüklere, sokaklara ve sularda çöp olarak kalıyor. Bazıları geri dönüştürebilir, ancak geri dönüşümlerin de sonu çöplük oluyor. Tek kullanımlık bardağı ortadan kaldırmak tek seçenek” sözlerine yer verdiği açıklamasıyla, ilerleyen günlerde karşılaşabileceğimiz bardaklarla ilgili ilk sinyalleri verdi. 

Şirketin bu atıkların önüne geçmek için bulduğu çözümlerden biri müşterilerin Starbuckslardan ödünç kupa alması. Test aşamasında olduğu söylenen bu yeni uygulamayla, müşteriler kahveleri karton bardak yerine ödünç aldıkları Starbucks bardaklarında içebilecek. Müşterilerin bardağı geri getirmemesi gibi durumlarla karşılaşmamak için de şirket, bu bardaklardan isteyen müşterilerden belirli bir miktar depozito alacak. Müşteriler bardakları iade ettiğinde de bu depozito geri ödenecek. Tabii söylenenlere göre şirketin atık bardaklar için tek çözüm yöntemi de bu değil. 

İkonik Starbucks bardakları kaldırılacak mı?

starbucks

Pandemi döneminde Starbucks, müşterilerin kendi kupalarını getirmesini yasaklamıştı. Çıkan haberlere göre şirket, önceden veya arabaya sipariş verse bile müşterilerin kahvelerini kendi fincanlarında almalarına olanak sağlamayı planlıyor. Şirketin bu yeniliği gelecek yılın sonuna kadar ABD ve Kanada’daki Starbucks mağazalarında kullanıma sunacağı söyleniyor. Karton bardak kullanımını aşamalı olarak sona erdirmek için, bu uygulamalar hayata geçtiğinde bile isteyen müşteriler yine karton ve plastik bardaklarda içeceğini alabilecek. Şirket, bu bardakların kullanımına aşamalı olarak son vermeyi planlıyor.

Geçtiğimiz yıl yine bu amaçla bir test gerçekleştiren Starbucks, 100 tek kullanımlık bardağın yerini alabilecek bir bardak geliştirmişti. Seattle’da gerçekleştirilen test programında, müşteriler 1 dolar depozito ödeyerek sahip oldukları bardağı, mağazada bulunan akıllı kutuya iade ettiklerinde ödedikleri 1 doları geri alabiliyorlardı. Şirket, bunun Seattle mağazasında büyük ilgi gördüğünü ancak yine de pek çok müşterinin bu uygulamaya katılmak istemeyebileceğini düşünüyor.

Kaynak : https://edition.cnn.com/2022/03/15/business-food/starbucks-cup-sustainability/index.html
68
16
5
2
2
Emoji İle Tepki Ver
68
16
5
2
2