Teknofest’te Milli İmkanlarla Üretilen Otomobiller Tanıtıldı (Bir Tanesi Çok Dikkat Çekici)

234
35
14
13
11
Türkiye’de yerli ve milli imkanlarla üretilen çeşitli otomobiller, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilen TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali'nde vatandaşların beğenisine sunuldu.

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın öncülüğünde gerçekleştirilen TEKNOFEST İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, ülkemizin önde gelen kurum ve firmalarının da destek ve katılımlarıyla Atatürk Havalimanı’nda düzenleniyor. Etkinlikte, yerli ve milli olarak üretilen araçlar da sergileniyor. 

Festivalde stant açan kurumlar ve firmalar da kendi ürünlerini sergiliyor. Bunlar arasında en çok ilgiyi çekenlerden biri de tabii ki otomobiller. Bazıları elektrikle bazıları da hidrojenle çalışan araçlar vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Etkinlik katılımcıları bu otomobillerle bol bol fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmedi. 

Yerli Otomobil Gen ™-480 dikkat çekti

yerli elektrikli otomobil

İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nde üretilen yerli ve milli elektrikli araç ™-480 de TEKNOFEST’te tanıtıldı. 

Yazılımı, motoru gibi neredeyse bütün bileşenleri yerli imkanlarla üretilen prototip, vatandaşlardan da büyük ilgi gördü. Sadece bataryası dışarıdan alınan aracın ulaşabildiği en yüksek hız 180 kilometre olurken, tam dolu şarjda aracın menzilinin 400 kilometreye ulaştığı belirtildi. Buna ek olarak otomobilin kablosuz bağlantı sistemi, park freni, hız sabitleyici, dokunmatik ekran gibi pek çok özelliği bulunuyor. 

Otomobil hakkında açıklamalar yapan Gen Otomobil Ar-Ge Direktörü Nail Güzel, yerli imkanlarla üretilen otomobilin %100 elektrik enerjisi ile çalıştığı bilgisini verdi. Araç hakkında açıklamalar yapan Güzel, “Üzerindeki motor, motor sürücüsü, yazılımlar, aklınıza gelen bütün cihazlar yerli olarak geliştirilmiş. Yüzde 100 yerli araç diyebilirim, bataryaları hariç, maalesef bataryaları şu an için yurt dışından tedarik ediyoruz ama onları da ileride yerlileştirme çalışmalarımız olacak” ifadelerini kullandı. 

2014 yılından beri elektrikli otomobil üzerine çalışmalarının devam ettiğini belirten Güzel, aracın bir yılda üretildiğini söyledi. Otomobilin gördüğü ilgiden de memnun olduklarını belirten Güzel, "Teknofest'te de insanların ilgisi oldukça yoğun, özellikle genç arkadaşların ilgisi yoğun. Biz de gururluyuz, çünkü genç kardeşlerimize Türkiye'de böyle şeylerin yapılabildiğini gösteriyoruz. O yüzden mutluyuz biz de.

Festivalin sloganı 'milli teknoloji hamlesi'. Biz de milli imkanlarla geliştirilmiş, öz sermayesi tamamen Türk olan, mühendisleri tamamen Türk olan, neredeyse her parçası Türkiye'de üretilmiş olan bir aracı getirdik burada sunuyoruz, halkımızla buluşturuyoruz. İnsanlar gerçekten şaşırıyorlar, bunu burada mı yaptınız diye. Biz de bunu insanlara yavaş yavaş tanıtacağız. İnşallah bütün Türkiye bizim aracımızı tanıyacak kısa zaman içerisinde." açıklamasını yaptı. 

2021 yılında seri üretime geçmeyi planladıklarını belirten Güzel, araca 7 milyon dolar masraf edildiğini söyledi. 

Yarı Otonom Sürüş Destek Modülü, TEKNOFEST’te ilk kez görüntülendi

yarı otonom sürüş destek sistemi

ODTÜ Teknokent’te geliştirilen ve kendi kendine direksiyon hakimiyeti sağlama özelliğine sahip olan ‘Yarı Otonom Sürüş Destek Modülü’ de festival alanında yerini aldı. 

Yapay zeka kullanılan ve kendi kendini kontrol edebilen sistem, sürücüye ihtiyaç duymadan direksiyon hakimiyetini sağlıyor. Sistem, marka ve model farkı olmadan her araçta kullanılabiliyor. 

Sistemi geliştiren firma olan Gears’ın kurucusu Baran Tunç, sistemin henüz Ar-Ge aşamasında olduğunu ve yol testlerinin başlamadığını söyledi. Tunç, "Modülü aktive ettiğiniz zaman araç kendi kendine idare edebiliyor, şeridinde kalıyor, önündeki araca göre hızını ayarlayabiliyor, dur-kalk yapabiliyor. Bunun dışında oluşan tehlikelere reaksiyon gösterebiliyor ve bir insanın verdiği tepki süresinin yaklaşık 4 katı kadar hızlı reaksiyon gösterebiliyor.” derken, aracın gelecek yıl seviye 2’den seviye 3 otonoma geçeceğini söyledi. Tunç,  "Şu an araç, bulunduğu şeritte seyrini devam ettirebiliyor. Seviye 3'e çıktığı zaman şerit değiştirip etrafındaki objeleri de algılayabiliyor. Böylece 360 derece algıyla görüntü işlemeyle daha kabiliyetli bir otonom sürüş yapabiliyor." diyerek aradaki farkı da açıkladı. 

Araç, yol testlerinde başarılı olması durumunda herkes tarafından alınabileceği fiyatlarla piyasaya sürülecek. 

İstanbul Üniversitesi öğrencilerinden hidrojenle çalışan araç

hidrojenle çalışan araç

İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin kurmuş olduğu “Hidroist” adlı ekip, hidrojen enerjili araçlarıyla fuarda yer aldı. 

Ekip üyesi Samet Özçadıroğlu, "Hidrojen enerjisiyle çalışan bir araç yapıyoruz. Aslında aracımız elektrikli ama biz elektriği bir bataryadan kullanmak yerine hidrojenden elde ederek kullanıyoruz." derken, bunun sebebini de elektrik üretmenin de bir doğal kaynak harcaması olarak açıkladı. Özçadıroğlu, "Fabrikalar havayı çekerek hidrojeni kolayca ayrıştırabiliyor. Elektriği üretmek için kaynak harcamak yerine, ‘hidrojen bu kadar kolay üretilebiliyorken neden biz onu kullanmayalım?’ diye düşünüyoruz." dedi. 

Çadıroğlu ayrıca aracın uzun vadede 5 kişilik ve tamamen yerli bir hale gelmesini istediklerini açıkladı.

Otonom Formula Student arabası büyük ilgi gördü

formula student arabası

İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencilerinin kurmuş olduğu İTÜ Racing takımı, uluslararası olarak düzenlenen ve dünya çapında en önemli öğrenci yarışmalarından olan Formula Student için geliştirdiği sistemi fuarda sergiledi. 

Sistemin tanıtımını ise üniversitede Makine Mühendisliği bölümünde okuyan 4. sınıf öğrencisi Ünsal Uslu yaptı. Uslu, amaçlarının hem performanslı yarış arabaları yapmak, hem de gelişen ve değişen dünyada otonom teknolojilerini geliştirmek olduğunu, Türkiye’yi bu alanda temsil etmek istediklerini söyledi. Genç mühendis, derslerinden arta kalan zamanda araçla ilgilendiklerini ve ileride aracı hazır kit olarak satışa sunabileceklerini belirtti. 

Kaynak : https://www.cnnturk.com/ekonomi/yerli-ve-milli-otomobiller-teknofestte-tam-sarj-ile-400-kilometre-yol?page=1
234
35
14
13
11
Emoji İle Tepki Ver
234
35
14
13
11