'Yılın Oyunu' Olmaya Aday The Day Before'un 'Dolandırıcı' Olduğu İddia Edildi (Geliştiricisinden Açıklama Geldi)

28
6
4
4
3
Duyurulduğu günden bu yana büyük bir beklenti oluşturan The Day Before, çarpıcı bir iddiayla gündemde. Oyunun geliştiricisinin dolandırıcı olduğu iddia edilirken geliştirici ekipten de iddialarla ilgili açıklama geldi.

Zombi salgınının yaşandığı post apokaliptik bir dünyada diğer oyuncularla veya onlara karşı hayatta kalmaya çalışacağımız The Day Before, son günlerde büyük iddialarla gündemde.

Steam’de en çok istek listesine eklenen oyunlardan birisine dönüşen The Day Before, dolandırıcılıkla suçlandı.

Oyunun gerçek olmayabileceği iddiası aslında en başından beri vardı:

the day before

Daha önce bağımsız geliştiricilerin büyük vaatlerle duyurduğu pek çok oyun, kitle fonlaması ile büyük paralar topladıktan sonra buhar olup uçmuştu. Aslında The Day Before da ilk günlerinden beri bir kesim tarafından bu oyunlardan biri gibi görülüyordu.

Bu beklenti, hafta başında yapılan duyuruyla daha da büyüdü. Oyunun çıkışı, Mart 2023’ten Kasım 2023’e ertelendi ve oynanış videosunun da ertelendiği paylaşıldı. Üstelik gerekçe, oyunun isim haklarıydı.

Gerekçe, herkesi şaşırttı:

the day before

Oyunun geliştiricisi, oyunun isim haklarının farklı bir kişi/kuruluşa ait olduğunu henüz yeni keşfetti. Dolayısıyla bu gelişme, oyuncuların oyunun dolandırıcı olabileceği hakkındaki görüşlerini güçlendirdi.

Oyunun Steam sayfası kapandı:

The Day Before, erteleme haberinin ardından gündemden düşmezken, Steam tarafında da bir gelişme yaşandı. Oyunun Steam sayfası kapatıldı. Steam, konu hakkında bir açıklama paylaşmadı.

Oyunun yapımcısının iletişim kanallarını kapattığı iddiası:

Oyun dünyasının tanıdık isimlerinden Batuhan Bozkan, Twitter’dan yaptığı paylaşımda oyunun yapımcısı Mytona’nın Discord ve Teams kanallarını kapattığını ve ortadan yok olduğunu paylaştı. Bozkan, bilginin kaynağına yer vermedi.

Geliştiricilerden iddialar hakkında açıklama geldi:

the day before

IGN’e konuşan geliştirici ekip, dolandırıcılık iddialarına karşı çıktı. Paylaşılan açıklamanın bir kısmı şu şekildeydi:

“Resmin tamamını göremeyen bazı oyuncuların oyun hakkında şüpheleri olabileceğini anlıyoruz. Tüm odak noktamız her zaman ürünün kendisi olmuştur. Oyunu dört yıldır geliştiriyoruz. Bu oyunu yapmak için tüm bu yıllar ter ve kanla geçti ve ekibimizin birçok üyesi için bu tür suçlamaları duymak hoş değil.

İnsanlardan tek kuruş almadık: Kitle fonlaması yok, ön sipariş yok, bağış yok. Oyun tamamen, dünyanın en büyük mobil yayıncılarından biri olan ve sözleşmemiz uyarınca oyunun yapısını her kilometre taşında kontrol eden Mytona tarafından finanse edilmektedir.”

The Day Before’un 2021’de yayınlanan ve büyük beklenti yaratan oynanış videosu:

28
6
4
4
3
Emoji İle Tepki Ver
28
6
4
4
3