Xiaomi Açıkladı: MIUI 11'de Deprem Uyarı Özelliği Olacak

56
6
4
1
0
Xiaomi, 24 Eylül’de yapacağı etkinlik ile yeni arayüzü MIUI 11 ve diğer yeni ürünlerini tanıtacak. Xiaomi, bir açıklama yaparak MIUI 11’lere deprem uyarı sistemi özelliğini ekleyeceğini duyurdu.

Xiaomi, 24 Eylül’de gerçekleştireceği etkinlikle yeni ürünlerini tanıtacak. 24 Eylül’de yapılacak etkinlikte birkaç 5G cihazın yanından Xiaomi MIUI 11 ve Xiaomi TV Pro da tanıtılacak. Xiaomi’nin yeni arayüzü MIUI 11'in en önemli özelliklerinden biriyse deprem uyarı sistemi olacak.

MIUI 11’de olacak deprem uyarısı özelliği, kullanıcılara uyarı göndermek için bir açılır pencere kullanacak. Özellik sayesinde, güçlü bir yer sarsıntısına neden olacak muhtemel bir deprem tespit edilirse kullanıcıya bir uyarı gidecek. Deprem uyarısı özelliğinde sismik dalga konumu, depremin merkez üs bölgesi ve depremin büyüklüğünü de belirtilecek. Uyarı aynı zamanda bir geri sayımda gerçekleştirecek. Geri sayımın sona ermesinin ardından kullanıcıya bir acil yardım servisi sağlanacak.

xiaomi deprem uyarısı

Xiaomi, yaklaşan depremi belirlemek için sismik dalgaları kullanacak

Depremlerde sismik dalgalar üç şekilde olur: boyuna dalgalar, enine dalgalar ve yüzey dalgaları. Boyuna olan dalgaların yayılma hızı, saniyede yaklaşık 5.5 km ile 7 km arasındadır. Bu deprem dalgalarının yayılması için hızlı bir dalga türüdür. Hızlı yayılan boyuna dalgalar yıkıcı değildir. Enine dalgaların yayılma hızı ise saniyede 4 km civarındadır. Enine dalgalar, bu yayılma hızı nedeniyle boyuna dalgalardan daha yavaştır. Ancak daha yıkıcıdır. Çünkü enine dalgalar, dalga geçmeden önce ve sonra zeminin titremesine neden olurlar. Yüzey dalgaları ise deprem dalgaları arasında en yavaş olanı, ama en güçlü hasarı veren dalgalardır. 

MIUI 11’in deprem uyarısı sistemi

xiaomi miui 11

Xiaomi de deprem uyarısı sisteminde dalgaların yayılmalarının arasındaki zaman farkından yararlanacak. Deprem dalgaları yüzeyin derinliklerinde yayıldığı ve çok hızlı oldukları için uyarı süresi ancak saniyeler cinsinden olabilir. Hızlı boyuna dalgalar ile daha yavaş enine dalgalar arasında da bir ilişki vardır. Boyuna olan, nispeten daha zararsız dalgalar olduğundan, arkadan gelecek enine ve yüzey dalgalarının zamanları tahmin edilebilir. Xiaomi de bu dalgalara arasındaki zaman farkında yararlanarak kullanıcılara uyarı gönderecek. Boyuna ve enine olan dalgalar arasındaki zaman farkı açıldıkça bu özellik sayesinde zararın azaltılması sağlanabilir. Eğer dalgaların arasındaki zaman farkı 3 saniye olursa zarar yüzde 14 oranında, fark 10 saniye olursa zarar yüzde 39, fark 20 saniye olursa zarar yüzde 63 oranında azaltılabilir. 

Deprem tahmini, yukarıda özetlediğimizden çok daha karmaşık bir işlem. Xiaomi, bu özelliği geliştirmeye devam edecekse laboratuvar çalışmalarından daha fazla faydalanmalıdır. Saniyeler içerisinde gönderilecek uyarının doğruluğu için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulabilir. Eğer Xiaomi, iddia ettiği gibi bu özelliğin altından kalkabilirse, kullanıcılar tarafından fazlasıyla takdir edilecektir. Bu özelliğin, özellikle deprem riski daha yüksek olan bölgelerde yaşayan insanlar tarafından ilgi çekici bulunacağı da kesin görünüyor.

Kaynak : https://www.gizchina.com/2019/09/20/xiaomi-miui-11-officially-adds-earthquake-warning-feature/
56
6
4
1
0
Emoji İle Tepki Ver
56
6
4
1
0