Yapay Zekanın Sadece 2 Yıl İçinde 97 Milyon Yeni İş Oluşturacağı Açıklandı

5
2
1
0
0
Coursera'nın yeni araştırmasına göre yapay zekâ ve dijitalleşme alanları, iki yıl içinde devasa bir istihdam oluşturacak.

Yapay zekâ teknolojilerinin özellikle son bir yıldaki gelişmesi, pek çok sektörde artık bu teknolojilerin kullanımını neredeyse zorunlu hale getirdi. Tekrarlayan işlerin bu teknolojilere emanet edileceği günler yarın kadar yakın iken elbette dünyada bir işsizlik endişesi de başladı.

Fakat bu işin diğer bir ucu da var. Teknolojilerin gelişmesi ve hayatımıza entegre olması da şu aşamada insanlara bağlı durumda. Peki, yapay zekâ elimizden alacak işlerin yerine ne kadar istihdam oluşturacak? Bu soruya Coursera’nın araştırması cevap verdi.

Sadece 2025’e kadar 97 milyon yeni iş ortaya çıkacak:

yapay zeka

Popüler çevrimiçi kurs platformu Coursera, sadece 2025 yılına kadar dijitalleşme, veri ve yapay zekâ alanlarındaki gelişmelerin 97 milyona yakın yeni iş yaratacağını ortaya koydu. Ayrıca mevcut 85 milyon işin de değişeceği tahmin ediliyor.

Araştırmaya göre Ortadoğu bölgesindeki yaklaşık 29 milyon işten yaklaşık %17'si, on yıldan kısa bir süre içinde otomasyon tarafından yerinden edilme riskiyle karşı karşıya. Perakende, ulaşım, seyahat ve medya sektörlerindeki işler ise en yüksek riski taşımakta.

Türkiye’deki gençler için de önemli veriler var:

yapay zeka

Coursera’nın Yükseköğrenimi İyileştirmede Endüstriyel Mikro Beceri Yeterlilik Sertifikalarının Rolü raporu, yalnızca yapay zekâ alanına ışık tutmadı. Türkiye dahil 11 ülkede 5.000’e yakın öğrenci ve işverenle anket yapılan raporda öğrenciler için de tavsiye niteliğinde veriler yer aldı.

Verilere göre Türkiye’deki öğrencilerin %90’ı, geleneksel diplomalarının yanı sıra Google ve Meta gibi şirketlerden profesyonel sertifika almanın, işverenlerin gözü önünde öne çıkmalarına ve mezun olduklarında iş bulmalarına yardımcı olacağını düşünüyor.

Türkiye’deki iş verenler ise iki aday arasında karar verirken profesyonel sertifika sahibi bir adayı işe alma olasılığının ortalama %90 daha fazla olduğuna işaret ediyor.

Kaynak : https://www.coursera.org/campus/resources/ebooks/industry-micro-credentials/
5
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
5
2
1
0
0