Apple’ın iPhone 11 Hakkında Dürüstçe Cevaplaması Gereken 5 Soru

48
17
9
1
1
Apple’ın iPhone 11 tanıtımına 3 hafta kadar kısa bir süre kaldı. Peki Apple, 3 farklı cihazla karşımıza çıkacak iPhone 11 hakkında hangi sorulara yanıt vermeli? Gelin birlikte bakalım.

Eylül ayının ikinci haftası, akıllı telefon piyasasının tek özgün işletim sistemli cihazı iPhone’un haftası olacak. 12 yıldır üretilen serinin yeni üyesi, ilk defa üç ayrı modelle karşımıza çıkacak. Bu üç modelden ikisi “Pro” ismine sahip olacak ve Pro uzantılı cihazlarda, 3’lü arka kamera kurulumu bulunacak.

Cihazlar, tasarım açısından önceki yılın iPhone modellerinden çok da farklı olmayacak. Apple’ın iPhone X’dan bu yana standart haline getirdiğini kasa tasarımı, küçük geliştirmelerle iPhone 11 ailesinde de karşımıza çıkacak. Peki Apple’ın iPhone 11 hakkında dürüstçe cevaplaması gereken neler?

Sadece kameraları geliştirme iPhone satışlarını arttıracak mı?

Apple’ın özellikle 2019 boyunca iPhone satışlarında soğuk duşa girdiğini söyleyebiliriz. Samsung’un hemen arkasında, dünyanın en çok telefon satan ikinci üreticisi konumundayken yerini zaten Huawei’ye kaptırmıştı. Bunun nedeni, kullanıcıların da söylediği gibi iPhone serisinde büyük bir değişikliğe ihtiyaç duyulmasıydı. 

Apple’ın yeniliklerde öncülük stratejisi son zamanlarda epey değişti. Firma artık yaygınlaşan teknolojileri cihazılarına dahil edip oyunu arkadan takip ediyor. Yeni iPhone modellerine de bu durum yansıyacak ve cihazlarda 3’lü arka kamerayı göreceğiz. Peki bu durum Apple’ın iPhone satış krizini çözecek mi? İşte bu soruya Apple’dan bir yanıt gelmesi gerekiyor. 

Bakalım “Bildiğiniz iPhone, sadece kamerası daha iyi…” stratejisi ne kadar işe yarayacak. Elbette cihazlar daha yüksek performansa sahip olacaklar, ancak bu son kullanıcı için artık çok fazla şey ifade etmiyor. Aynı ve hatta daha yüksek performansa sahip Samsung dışında alternatifler de var… Bekleyip göreceğiz.

Ya bir 5G mevzusu vardı o işi ne yaptın Apple’cım?

iphone 11

Evet, 2020 yılı 5G’nin yükselişe geçeceği bir yıl olacak. Muhtemelen bundan sonraki bütün amiral gemisi cihazlar standart olarak 5G modemlere sahip olacaklar. Huawei, Samsung ve pek çok üretici 5G’li cihazları uzun süredir yaygın olarak satmasa da gösteriyor. Peki ya Apple ne yapacak?

iPhone 11’de 5G imkanının sunulmayacağı neredeyse kesinleşti. Apple’ın 2020’de 5G’li bir iPhone modeli sunacağı konuşuluyor. E o zaman insanlar son model bir iPhone alıp 2 yıl sonra yavaş bağlantıdan şikayet etmek yerine bir sene daha bekler, 5G’li bir iPhone alır… Olmadı Apple bu soruya düzgün bir yanıt verir ve iPhone için 5G planlarını açıklayıp herkesi düşünmekten kurtarır. 

Ah şu USB-C meselesi… Apple Lightning’i bırakacak mı?

iphone 11

USB-C, artık yeni bir sektörel standart haline geldi. Veri ve enerji aktarımı hızlarının yüksek olduğu bu bağlantı türünü Apple, son MacBook ürünlerinde benimsedi. Ancak iPhone’daki Lightning ısrarı sürüyor. Eskiden Lightning girişi, Micro USB (USB-B)’ye göre daha hızlı ve verimliydi. Nitekim artık Apple’ın standartlarından daha iyisi var ve tüketici, daha iyisini arzuluyor. 

Umarız Apple bu sorunun cevabını lansmanda doyurucu bir şekilde verir. iPhone 11’in Lightning ile gelmesi firmayı bu kez etkileyebilir. Değişim olmayacaksa bile ciddi bir performans artışına ihtiyaç var.

Trump’ın politikaları iPhone fiyatlarını nasıl etkileyecek?

trump

Arkadaşlar biliyoruz ki Apple çoğu ülkeden güçlü bir ekonomiye sahip firmalardan. iPhone cihazlarının Çin’deki fabrikalarda üretilip dünyaya dağıtılması da akıllara ticari savaşları getiriyor. Hatta Trump’ın seçildiği aylardan bu yana Apple’a “Fabrikalarını ABD’ye taşı” baskısı yaptığını da görüyoruz.

Çin ile arasındaki ticari kalemlere sürekli vergi zammı hamlesi yapan Trump, iPhone fiyatlarını olumsuz yönde etkileyebilir. ABD’li teknoloji yazarı Tim Bajarin’e göre Apple’ın fiyat artışına gitmesine gerek yok. Ancak bu soruya doğrudan Apple yetkililerinn yanıt verip insanların içini ferahlatmaları çok doğru olacak. 

Gerçi Türkiye’de iPhone alacakların içi ne kadar rahatlayabilir, bilmiyoruz. Artık amiral gemisi akıllı telefonların 10.000 TL’lik psikolojik barajı aştıklarını görüyoruz. Yani bu konuştuklarımızın büyük bir kısmı çoğu son kullanıcıyı ilgilendirmiyor. 

Seveni de çok, sevmeyeni de: Apple çentikleri ne zaman kaldıracak?

iphone çentik

iPhone X ile Apple’ın çentiklerini görünce herkes önce bir garipsedi, ancak aynı yıl piyasaya 20 farklı üreticiden çentikli telefon çıktı. Sonradan Samsung da damla çentikleriyle sahnedeki yerini aldı. Bu değişime aslında Apple değil, küçük bir ABD’li üretici olan Essential öncülük etmişti. Ancak yaygınlaştıran Apple olmuştu.

Ön kameraya eşlik eden bazı sensörlerin ekran altına gömülmesiyle, artık çentiklerin önemli bir kısmına ihtiyaç kalmadı. Apple parmak izi sensörü ve FaceID’nin kullanılmasını sağlayan TrueDepth sensörlerini ekran altına gömer mi bilinmez. Nitekim kameranın hâlâ ekran altına giremeyeceği kesin. 

Apple muhtemelen çetik standardını bir süre daha devam ettirecek. Bunun cevabını ise Eylül’ün 3. haftasında düzenlenecek iPhone 11 lansmanında alacağız. Lansman sırasında yapılan tüm duyuruları sizlere anbean aktarıyor olacağız, takipte kalın.

48
17
9
1
1
Emoji İle Tepki Ver
48
17
9
1
1