Ayrılıklar 3 Ay Önceden Tahmin Edilebiliyor: Ayrılacağımızı Bilmesek Bile Belli Ediyoruz!

5
4
1
1
0
Texas Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, ayrılıkları 3 ay öncesinden ilişkilerle alakası olmayan sosyal medya gönderilerini kullanarak tespit ettiklerini açıkladı.

Günümüzde ilişkiler de diğer pek çok şey gibi gittikçe karmaşık bir hâl almaya başladı. Ghosting ve Lovebombing gibi onlarca farklı ilişki türünün pek çoğu genellikle ayrılıkla sonuçlanıyor.

Bireylerin ayrılık öncesinde, sırasında ve sonrasında kullandıklarını dili ve ruh hallerini araştıran Texas Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı ise potansiyel ayrılıkları yaklaşık 3 ay önceden tahmin edebildiklerini keşfetti.

Ayrılacağınızı bilmeseniz bile belli ediyorsunuz

Texas Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, bu araştırma için Reddit’in fazlaca popüler olan r/BreakUps forumunda gönderi paylaşan 6,803 kullanıcıyı inceledi. Bu forumdaki kullanıcılar genellikle ilişkilerinin ayrılığa yakın zamanlarında gönderiler paylaşmaya başlayarak tavsiyeler istiyor ve ayrılık sonrasına kadar paylaşım yapmaya devam ediyordu. Araştırmacılar bu forumda paylaşım yapan kullanıcıların diğer alakasız forumlardaki gönderilerini de inceledi ve şaşırtıcı bir şekilde kullanıcıların daha ayrılmalarına aylar varken bunu belli eden gönderiler paylaşmaya başladıklarını tespit etti.

Kullanıcıların 2 yıllık paylaşımlarını inceleyen araştırmacılar, ayrılıktan önceki 3 ayda bireylerin “biz” merkezli paylaşımlar yerine “ben” merkezli paylaşımlara ağırlık verdiğini ve normalden daha depresif paylaşımlar yapmaya başladıklarını tespit etti.

Hatta bu depresif paylaşımların ayrılığa doğru giderek artarak, bireylerde potansiyel depresyon ve özgüvensizlik oluşturabilecek kadar arttığı da belirtiliyor. Artan bu paylaşımlar doruk noktasına ulaştığında da genellikle çiftler ayrılıyor ve sonrasında bu depresif paylaşımlar devam ediyor. Araştırmacılara göre kullanıcılar bunu bilinçli bir şekilde yapmıyor ve gizlemek isteler de istemsiz bir şekilde ilişkilerindeki zorlukları az da olsa sosyal medyaya yansıtıyor.

Ulusal Bilimler Akademisi Bildiriler Kitabı’nda (PNAS) yayınlanan araştırmada, kullanıcıların sadece sosyal medya paylaşımlarının bile aslında ilişkileri hakkında çok şey anlattığını ve bu “işaretlerin” doğru bir şekilde tespit edilmesi halinde pek çok ilişkinin kurtulabileceği de belirtildi.

Kaynak : https://www.iflscience.com/scientists-can-predict-breakups-from-unrelated-internet-posts-3-months-before-it-occurs-66916
5
4
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
5
4
1
1
0