Dünyanın En Yüksek Sesli Kuş Rekoru El Değiştirdi: Karşınızda Beyaz Çan Kuşu (Video)

65
20
7
2
2
Bir kuş kadar ufak bir canlının ne kadar yüksek ses çıkarabileceğini hiç düşündünüz mü? Amazon ormanlarında yaşayan erkek bir beyaz çan kuşu, size bu sorunun cevabını kulaklarınızdan kan getirerek verebiliyor. Bu kuş, çıkardığı yüksek sesle dünyanın en yüksek sesli kuşu rekorunu kırdı.

Amazon yağmur ormanlarının kuzey kesimindeki dağlarda, ağaç tepelerinde meyve yiyerek yaşamını sürdüren bir kuş ne kadar ses çıkarabilir ki? Aklınıza hiç böyle bir soru gelmemiş olsa da biz size cevabını verelim: beton delen aletlerden bile fazla.

Yeni yapılan ölçümlere göre Amazon’da yaşayan beyaz çan kuşu, dünyanın en yüksek sesli kuş sesi rekorunu kırdı. Erkek beyaz çan kuşu, derin bir nefes alıp ‘şarkısını söylerken’ ortalığı garip bir çığlık sesi kaplıyor. Ayrıca bu ses, bir önceki rekorun sahibi olan kuşun sesinden 9 desibel daha yüksek ve 3 kat daha fazla ses basıncına sahip.

Peki bu kuşun bu kadar bağırmasının sebebi ne?

en yüksek sesli kuş

Birçok kişinin bildiği üzere bazı kuş türleri, karşı cinsin ilgisini çekmek için şarkı söyler ve şarkıyı genelde erkekler başlatır. Aşağıda gördüğünüz videoda da aynı şey geçerli ancak bu kuşu diğer kuşlardan ayıran bir şey var. Videodaki erkek çan kuşu, kendisinden uzakta olan dişi kuşların ilgisini çekmeye çalışmıyor. Bunun yerine hemen dibinde bulunan dişi kuşun ilgisini çekmeye çalışıyor. Erkek çan kuşları, yalnızca dişi bir kuş yanlarına geldiğinde şarkı söylemeye başlar. İlk notayı erkek söyledikten sonra sıra dişi kuşa geçer ve bu, aynı şekilde devam eder.

Aslında çan kuşları, zaten yüksek sesle şarkı söyleyen bir kuş türü olarak biliniyor ancak diğer kuşlarla hiçbir zaman bir kıyaslama yapılamadı çünkü ortada güvenilir bir veri bulunmuyordu. Dolayısıyla araştırmacılar, bu kuş türüyle diğer kuş türleri arasındaki ses farkını ölçmek için çalışmalara başladılar.

Erkek çan kuşunun rekor kıran sesi:

Daha önce kullanılan ölçüm aletleri, daha çok otoyol gürültüsü gibi diğer sesleri ölçmek üzere tasarlanmıştı. Ayrıca kuşun ne kadar uzakta olduğu da sesi etkiliyordu. Dolayısıyla araştırmacılar, ölçümü gerçekleştirmek için yeni bir alet geliştirdiler ve bu alet, saniyenin beşte birinde duyulan sesi ölçebiliyor. Bunun yanında kuşun ne kadar uzakta olduğunu ölçmek için de lazer menzil ölçüm cihazı kullanılıyor. 

Ekibin yapmış olduğu ölçüm, oldukça etkileyici bir sonuç verse de başka bir sorunu da ortaya çıkardı. Daha önce kuşların sesleri için yapılan ölçümlerin zorluğu ve birçok ölçümün yanlış olabileceği akıllara geldi. Dolayısıyla araştırmacılar, Amazon’da yaşayan diğer birçok tür için de ölçüm yapma girişimine koyuldu.

Kaynak : https://www.cbc.ca/news/technology/white-bellbird-1.5330190
65
20
7
2
2
Emoji İle Tepki Ver
65
20
7
2
2