Son 20 Yılın En Çok Kullanılan Mobil İşletim Sistemleri (Video)

34
10
6
5
4
Telefon piyasası günümüzde onlarca dev markanın kıyasıya mücadelesiyle geçerken hiç hangi işletim sisteminin ne zaman ve ne kadar popüler olduğunu merak ettiniz mi? Data is Beautiful isimli bir YouTube kanalı, son yirmi yılın en çok kullanılan işletim sistemlerini gösteren bir video hazırladı.

Günümüzde herkesin elinde bulunan akıllı telefonlar hala tarihsel olarak baktığımızda ‘yeni’ sayılabilir. İnsanlar, yalnızca son 5 yıldır kendi işlemlerini görmek için akıllı telefonları ana tercihe koymaya başladı. Ancak akıllı telefonların kısa yaşamına baktığımızda aslında hiç de kısa olmadığını görüyoruz. Akıllı telefon teknolojisi, sanki kara deliğin içinden geçmiş de zamanda yolculuk yapıp bir anda gelişivermiş.

Telefonları çalıştıran şey yalnızca içinde bulundurduğu bileşenler değil. Tüm bileşenlerin düzgün çalışmasını sağlayan işletim sistemi, bir akıllı telefonu akıllı telefon yapan ana unsurlardan biri. Peki; yalnızca akıllı telefonlarımızdaki değil, 1999 yılından itibaren çıkmış tüm telefonlardaki hangi işletim sistemi telefonlara hükmetti? Bu sorunun cevabını almak için ‘Data is Beautiful’ YouTube kanalının yapmış olduğu grafik videosuna bakıyoruz:

Videoda 2007 yılına kadar şuan en baskın iki işletim sisteminin adını dahi görmüyoruz, çünkü henüz dünyamıza girmemişler. Bu iki işletim sisteminden önce de sektör lideri Symbian iken Windows Mobile onu ikinci sırada takip etmiş. Fakat 2008 yılında Blackberry’nin yükselişi, Windows Mobile’ın yerini almasını sağlamış.

2007 yılında piyasaya sürülen Apple’ın ilk iPhone’u, iOS işletim sistemini dünyaya getirmiş. Android’in çıkışı ise 2008 yılında gerçekleşmiş. iOS, Android piyasaya çıktığında popülerliğin %10,50’sine sahipmiş. 2009 yılı, her iki işletim sistemi için yükseliş dönemi olurken her şey 2010’da değişmeye başlamış.

akıllı telefon işletim sistemi

2010 yılında Android, iOS’un popülerliğini elinden almaya ve birinci sıraya yükselmeye aniden başlamış. Bu sırada Blackberry OS ve Symbian, Android tarafından birden ezilmiş. Android, 2011 yılından itibaren gerçek anlamda ‘rakipsiz’ olmuş ve günümüze kadar bu pozisyonunu korumuş.

Blackberry OS, 2013 yılında popülerliğini kaybetmiş ve Windows Mobile’ın altına düşmüş. Tablo bu yıldan itibaren 2017 yılına kadar hiç değişmemiş, yalnızca sistemlerin popülerliği oynamış. 2017 yılına geldiğimizde ise KaiOS çıkmış ve Windows Mobile’ın yerini kapmış. Günümüzde Android %85,23 popülerlikle sektörün rakipsiz lideriyken iOS %10,63, KaiOS ise %4,13 oranında popülerliğe sahip.

Kaynak : https://www.androidpolice.com/2019/10/12/this-video-plots-the-rise-and-fall-of-smartphone-oses-over-the-last-20-years/
34
10
6
5
4
Emoji İle Tepki Ver
34
10
6
5
4