Google, Aynı Şirkete Ait 60 Uygulamayı Play Store'dan Kaldırdı

48
9
8
0
0
Çin'in en büyük yazılım geliştirme şirketlerinden bir tanesi olan CooTek'in uygulamaları, Google'ın reklam politikalarını ihlal ettiği gerekçesiyle kaldırıldı.

Akıllı telefonlar için uygulama geliştiriciler, uygulamalarına ekledikleri reklam servisleri ile uygulamaları üzerinden para kazanmaya çalışıyorlar. Ancak kimi zaman geliştiriciler, Google'ın sınırlarını zorlayarak uygulamalarını reklamlarla dolduruyorlar ve bu konuyla ilgili olarak çeşitli yaptırımlara maruz kalıyorlar. Bu kez Çin'in en büyük geliştirici şirketlerinden bir tanesi olan CooTek, uygulamalarına aşırı seviyede reklam ekleyerek, akıllı telefonların neredeyse kullanılmaz hale gelmesine neden oldu.

Kullanıcılardan yoğun şikayet gelmeden öncede CooTek'in Google Play Store'da 230'dan fazla uygulaması bulunuyordu. Ancak gelen bildirimler nedeniyle Google, şirketin uygulamalarındaki reklamlarını azaltmasını istedi. Google'ın bu uyarısını dikkate alan şirket, uygulamalarını güncelleştirdi ve reklamların sayısını azalttığını söyledi. Ancak durumun pek de öyle olmadığı ortaya çıktı.

play store

Şirketin Google'dan uyarı almasının altında yatan neden sadece kullanıcıların şikayetleri değildi. Şirket, uygulamalarında BeiTaPlugin isimli bir reklam kütüphanesi kullanıyordu ve bu kütüphane telefonları neredeyse kullanılamaz hale getiriyordu. Zaten şirketin uygulamalarında bu kütüphanenin bulunduğu daha öncelerden Lookout isimli bir siber güvenlik firması tarafından tespit edilmişti. Edinilen bilgilere göre pek çok kullanıcı, bu şirketin uygulamalarını yükledikten sonra telefon görüşmeleri ve diğer uygulamaların kullanılması sırasında ciddi problemler yaşadılar. 

Yaşanan bu sürecin ardından Google şimdi, bu şirkete ait olan 60'tan fazla uygulamanın Google Play'den kaldırıldığını açıkladı. Yapılan açıklamalara göre şirketin uygulamaları Google Play'den kaldırılmaya devam edecek ve üstelik şirket, Google'ın reklam verme platformlarından da yasaklandı. Bir Google sözcüsü, politikalarının ihlal edildiğinin tespit edilmesi durumunda tüm geliştiricilere aynı yaptırımların uygulandığını ve aynı titizlikle uygulanmaya devam edeceğini açıkladı.

Konuyla ilgili olarak CooTek yetkililerinden de açıklama geldi. Yapılan açıklamalarda Google'ın sunduğu delillerin yetersiz olduğu ve Lookut'un tespitlerinin yersiz olduğunun altı çizildi. 

Android uygulama sektöründe bu tarz yazılımlar ilk kez ortaya çıkmıyor. Şüphesiz bu olay son da olmayacak.

Kaynak : https://www.zdnet.com/article/google-boots-chinese-android-developer-for-drowning-users-in-ads/
48
9
8
0
0
Emoji İle Tepki Ver
48
9
8
0
0