iOS 17 ile Gelmesi Beklenen Sideloading Özelliği, Sadece Avrupa Sınırlarında Kullanıma Açılabilir: Peki Neden?

9
5
4
0
0
iOS 17 ile birlikte iPhone kullanıcıları, ilk kez resmi App Store dışında barındırılan uygulamaları indirebilme ihtimaline sahip olabilirler.

Bloomberg'den Mark Gurman'ın söylediğine göre Apple, iOS 17'de iPhone kullanıcılarına resmi App Store dışında barındırılan uygulamaları indirme olanağı sağlayabilir. Buna Sideloading (yan yükleme) deniyor ve bu değişiklik sayesinde müşteriler, App Store'u kullanmadan uygulama indirebilirler. Bu da geliştiricilerin Apple'ın %15 ila %30 arasındaki ücretlerini ödemelerine gerek kalmayacağı anlamına geliyor.

Ancak ünlü Apple habercisi Mark Gurman'a göre şirket, bu yan yükleme özelliğini sadece Avrupa Birliği vatandaşları olan iPhone kullanıcılarına sunacak. Avrupa Birliği'nin Dijital Pazarlar Yasası (DMA), 1 Kasım 2022'de yürürlüğe girdi ve ana şirketlerin hizmetlerini ve platformlarını diğer yan şirketlere ve geliştiricilere açmalarını gerektiriyor.

Apple yan yükleme konusunda endişeli

Apple, yan yüklemenin iPhone kullanıcılarının güvendikleri gizlilik ve güvenlik korumalarını zayıflatacağını iddia ediyor. Bu da insanları kötü amaçlı yazılımlara, dolandırıcılıklara, veri izlemeye ve diğer sorunlara karşı savunmasız bırakabilir. Ancak Apple, DMA'ya uymazsa veya AB yasalarını ihlal ederse küresel gelirinin %20'sine kadar para cezasına çarptırılma riskiyle karşı karşıya.

Tim Cook’a göre Avrupa Birliği’nin bu yasası, Apple’ın ve kullanıcılarının App Store’daki güvenlik ve gizlilik haklarını ihlal ediyor. Dolayısıyla bu özelliği ceza yememek adına sadece Avrupa’da yürürlüğe sokmayı planladıkları düşünülüyor.

Eğer diğer ülkeler benzer yasalar çıkarırsa, alternatif uygulama mağazaları Avrupa Birliği'nin ötesine yayılabilir. Örneğin, ABD de Apple'ın yan yüklemeye izin vermesini gerektirecek bir yasa tasarısı üzerinde çalışıyor. Apple’ın iPhone 15 ile Type-C’ye boyun eğeceğini biliyoruz, bakalım yan yüklemeye de boyun eğecek mi…

Kaynak : https://www.cultofmac.com/813715/apple-could-restrict-ios-17-sideloading-europe/
9
5
4
0
0
Emoji İle Tepki Ver
9
5
4
0
0