Jeep Cherokee Hack'inin Otomobil Siber Güvenliğine İnanılmaz Etkisi

17
3
1
0
0
Otomotiv endüstrisi, geçmişte yaşanan birçok olaydan dersler çıkararak sürekli yenilenen teknolojilerin yer aldığı sistemlere ev sahipliği yapıyor. Can kaybına neden olan olaylarsa ders çıkarılanların başında geliyor. Bu olaylardan biri olan Jeep Cherokee'nin hacklenmesi, otomobil dünyasını etkilemiş olacak ki araştırmalar, günümüzde araçların siber güvenliklerinin üst düzeyde olduğunu gösteriyor.

Otomotiv endüstrisi, geçmişinde birçok skandala ev sahipliği yapıyor. Bunlardan; 11 dolar yüzünden 180 kişiye mezar olan Ford Pinto'yu, Volkswagen'in emisyon skandalını ve can kurtarması gerekirken 23 kişiyi öldüren Takata hava yastıklarını daha önce sizlerle paylaşmıştık ancak 2015'te yaşanan Jeep Cherokee olayı, bu olaylardan oldukça farklı.

2015 yılında ABD'de yaşanan olayda Jeep Cherokee'nin uzaktan kontrolünü sağlayan hackerlar, aracın motorunu yol üzerinde devre dışı bırakmışlardı. Bu açık, o dönem gündemde bomba etkisi yaratmış ve araçların siber güvenliği üzerine tartışmaların açılmasını sağlamıştı.

Hackerların aracı hacklediği açık kapı, Harman International tarafından üretilen eğlence sistemiydi:

Harman International samsung

Samsung Electronics'in bir parçası olan Harman International, bu olaydan iyi bir ders çıkardı ve kendi siber güvenlik ürünlerini üretmeye başladı. İsrail merkezli siber güvenlik şirketi TowerSec'i 70 milyon dolara satın alan Harman, bu süreç sonunda otomobillerde siber saldırıları engelleyen bir şirket hâline geldi. 

Günümüzde araçların siber güvenlikleri de otomobil üreticileri için oldukça önemli bir parametre. 2017'de 16 milyon dolarlık işlemin yapıldığı bu pazarın 2025 yılında 2,3 milyar dolarlık bir hacme ulaşması bekleniyor. Bu da Jeep Cherokee olayı sonrası başlayan sürecin ne kadar etkili olduğunu gösteriyor.

Otomobillerde 100 milyondan fazla kod satırı çalışıyor:

otomobil tasarımı

Günümüzdeki modern araçlarda kullanılan bilgisayarlı sistemlerin 100 milyondan fazla kod satırı çalıştırdığını düşünürsek araçların siber güvenliği, şirketler için oldukça karmaşık bir iş olarak karşımıza çıkıyor. Otomobillerin tüketici elektroniği ürünlerinin aksine yıllarca kullanılması, gelişen teknolojiye karşın araçların güvenliksiz kalmasına yol açabilir. Bu durum, son yıllarda güncellemelerle aşılmaya çalışılsa da otomotiv endüstrisinde en çok kafa yorulan sorunlarından biridir.

Otomobiller için siber güvenlik sistemleri üreten şirketlerin de bu sorunu çözmek için şimdiki teknolojiye göre değil, geleceğin teknolojisine göre sistemler üretmesi gerekiyor. Örneğin Harman, BMW'nin 2024 yılında yollarda olacak araçları için şimdiden güvenlik sistemleri geliştiriyor. Burada Harman'ın BMW'den istediği bilgiyse araçların internet bağlantısının olup olmayacağı. Yani şirketlerin gelecek yılların araçları için üretecekleri sistemlerde belli noktaları bilmesi yeterli oluyor.

Jeep Cherokee'nin hacklenmesi ile başlayan süreç, günümüzde dev bir endüstrinin doğmasına ve büyümesine sebep oldu. Krizi fırsata çeviren Harman da bu alanda örnek alınması gereken bir başarı öyküsünü yazmaya devam ediyor. Otomobillerin siber güvenlikleri alanındaki çalışmaların geleceğini önümüzdeki yıllarda hep birlikte göreceğiz.

Kaynak : https://www.autoblog.com/2019/09/21/hacked-jeep-cherokee-cyber-security-hackers/
17
3
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
17
3
1
0
0