Katlanabilir Telefonlar Neden Bu Kadar Pahalı?

16
6
2
0
0
Mobil dünyada yeni bir çağın başladığını gösteren katlanabilir telefonlar özelliklerinden ziyade son derece yüksek fiyatları ile dikkat çekiyorlar. Peki, katlanabilir telefonlar neden bu kadar pahalı? Sizin için katlanabilir telefonların neden bu kadar pahalı olduğunu anlattık ve bir gün ucuzlayacaklar mı sorusunu yanıtladık.

İlk cep telefonları orta boy bir çanta kadardı, sonra cebimize sığdılar ve son olarak akıllı telefonların ortaya çıkmasıyla ihtiyacımız olan her şeyi bize incecik cihazların içinde sunmaya başladılar. Şimdi dönem, katlanabilir telefonlar dönemi ancak katlanabilir telefonların yüksek fiyatları hiç katlanabilir türden değil.

Samsung, Huawei, Xiaomi derken her geçen gün yeni bir markadan katlanabilir telefonlar hakkında yeni bir haber alıyoruz. Oldukça heyecan verici olan bu haberlerin en üzücü kısmı ise fiyatları. Katlanabilir telefonlar neden bu kadar pahalı? Cep telefonlarının geçmişini de göz önüne aldığımız zaman bu sorunun oldukça makul yanıtları var. Sizin için açıkladık.

Katlanabilir telefonların fiyatlarını belirleyen etmenler: 

  • Zorlu AR-GE süreci
  • Seri üretimdeki sınırlılıklar
  • Ayrıcalık peşinde olan markalar
  • Abartılı özellikler

Zorlu AR-GE süreci:

katlanabilir telefonlar,

Katlanabilir telefonlar gibi yeni teknolojilerin araştırma, geliştirme, inovasyon süreçleri bir hayli zor geçmektedir. Üretim noktasına gelene kadar yeni bir teknoloji için yıllar ve milyar dolarlar harcanır. Üretim başladığı zaman ise kar elde etmeye başlamak için yine uzun bir süre beklemek gerekir. Hatalı ürünlerin harcanıyor olması da cabası.

OLED gibi alıştığımız görüntü teknolojileri artık ulaşabilir fiyatlara satılıyor olsalar da, aynı zorlu süreçten geçtiler. Katlanabilir telefonlar için şu an güçlü OLED ekranlar esnetiliyor. Fakat tam olarak istenen verim alınamıyor çünkü bu ekranlar tekrar tekrar esnemesi için geliştirilmiş ürünler değiller.

Katlanabilir telefonlar için üzerinde bir cam olmadan koruma sağlayacak ekranlar geliştiriliyor ve bu oldukça zor bir çalışma. Üzerinde ondan fazla sayıda koruyucu film katmanı olan katlanabilir ekranlar üzerinde çalışılıyor. Yıllardır alıştığımız cam koruması olmadan katlanabilir telefonları korumaya çalışmak bir hayli zorlu araştırma süreçlerinden geçiyor.

Ekran üretiminin bir şekilde rayına oturduğunu düşünürsek, sıraya donanımlar giriyor. Özellikle katlanabilir telefonların katlanabilir olmasını sağlayan menteşeleri geliştirme süreci oldukça zor. Aynı şekilde iç donanım için uygun parçaların geliştirilmesi de bir hayli zor, uzun ve pahalı. Bu nedenle üreticiler katlanabilir telefonların her bir parçası için büyük masraflar yapıyorlar.

Seri üretimdeki sınırlılıklar:

katlanabilir telefonlar, tasarım

Hem zorlu hem de pahalı geliştirme süreci sonrası üretilmeye başlanan katlanabilir telefon donanımları, elbette hemen seri üretim bandında yerini almıyor. Çünkü bu daha çok yeni bir teknoloji ve kullanıcılar tarafından hangi oranda talep edilebileceği hiçbir üretici marka tarafından net olarak tahmin edilemiyor.

Seri üretime geçen bir ürün üzerinden, tabiri caizse, sürümden kazanılır. Milyonlarca adet üretilen bir akıllı telefonun maliyeti üzerine eklenen makul bir kar payı, üreticilerin yeterince kar etmesi ve aynı zamanda üretime devam etmesini sağlar. Fakat ne kadar talep edileceği belli olmayan bir ürün için seri üretime başlamak büyük bir risk.

Durum böyle olunca katlanabilir telefonlar için seri üretime geçilemiyor ve bu da her bir ürünün hem maliyetinin hem de kar payının artmasına neden oluyor. Kısa süre boyunca piyasaya sınırlı sayıda üretilen katlanabilir telefonlar sürülecek ve geri dönüşler takip edilerek seri üretime geçilip geçilmeyeceği kontrol edilecek.

Aslında bu durum tüm yeni teknolojiler için geçerlidir. Bugün herkes için alınabilir fiyatlarda olan teknolojiler, ilk çıktıkları zaman yalnızca sınırlı bir kesim tarafından alınabilecek fiyatlara sahiptiler. Bu nedenle, eğer bir katlanabilir telefon almak istiyorsanız biraz daha beklemeniz ve hem piyasanın hem de üreticilerin bu yeni teknolojiye alışmasını ummanız gerekiyor.

Ayrıcalık peşinde olan markalar:

katlanabilir telefonlar, fiyatları

Katlanabilir telefonların değeri nedir? Objektif bir bakış açısıyla yaklaştığınız zaman bir katlanabilir telefonun satış fiyatının ne kadar olması gerektiğini düşünüyorsunuz? Var olan teknolojiler üzerinde bu tip akıl yürütmeler yapabilir ancak sınırlı sayıda marka tarafından, sınırlı sayıda üretilen bir teknoloji için böyle akıl yürütmeler yapamayız.

Şu an adını en çok duyduğumuz katlanabilir telefon üreticileri Samsung, Huawei ve Xiaomi. Xiaomi şirket politikası gereği, diğer markalardan daha düşük fiyatlar sunmayı hedeflese bile kontrol tamamen bu şirketlerin elinde ve bu şirketler, tekel olma ayrıcalıklarını sonuna kadar kullanacak gibi görünüyorlar.

Şu an üretilen cihazlar, tarihe birinci nesil katlanabilir telefonlar olacak geçecekler. Tıpkı ailenin ilk çocuğunun biraz kibirli olması gibi birinci nesil telefon üreticileri de biraz kibirli. İlerleyen zamanlarda mutlaka ortaya çıkacak bir yarış öncesi piyasada ilk olmanın keyfini sürecekler. Rekabet artıkça, fiyatlarda da düşüş bekleniyor.

Cep telefonu piyasasını uzun dönem tekelinde tutan Nokia bu durum için bir örnek. Uzun süre cep telefonu denilince akla gelen marka olan Nokia, akıllı telefonların çıkması, rekabetin artması ile son model telefonlarını bile bugün komik olarak niteleyeceğimiz fiyatlardan satışa sunmuştu. Katlanabilir telefonların geleceği de böyle olacak. Diğer bir açıdan; belki bugün binlerce lira olan akıllı telefonları, katlanabilir telefon teknolojisi yaygınlaşınca, onda biri fiyatına satın alabileceğiz.

Abartılı özellikler:

katlanabilir telefonlar, neden pahalı

Katlanabilir telefonlar şu an için en yeni teknoloji gelişmesi olarak kabul ediliyor. Evet, doğru. Fakat bu telefonlar en yeni teknoloji diye içine gerçekten gerekli olmayan, tanıtım filmlerini süslemekten başka işe yaramayan özellikler eklemek gerekli mi?

Samsung tarafından tanıtılan katlanabilir telefon Galaxy Fold, tam 5 kameraya ve 12 GB RAM kapasitesine sahip. Bunlar yetmezmiş gibi daha tam olarak ne zaman çıkacağı ya da ne kadar yaygınlaşacağı belli olmayan 5G desteği de Galaxy Fold ile birlikte sunulan özellikler arasında.

Katlanabilirlik gibi gerçek anlamda çığır açan bir teknolojiyi, bu tip abartılı özelliklerle birlikte sunmak yalnızca şov amaçlı bir durum. Kullanıcıların aklını çelmeyi amaçlayan bu pazarlama hilesi nedeniyle zaten standart masrafları yüksek olan katlanabilir telefonlara yeni masraf kalemleri ekleniyor ve fiyatlar ulaşılamaz seviyelere yükseliyor.

Katlanabilir telefonlar ne zaman ucuzlayacak?

katlanabilir telefonlar, huawei

Yukarıda anlattıklarımız ve geçmişten çıkardığımız dersleri dikkate alırsak; birkaç yıl içinde katlanabilir telefonların şu an akıllı telefonların sahip olduğu fiyatlardan satışa sunulacağını söylemek yanlış olmaz. Bugünün amiral gemisi bir akıllı telefonu fiyatına, birkaç yıl sonra katlanabilir telefon almak mümkün olacak.

Katlanabilir telefonların fiyatları hakkında ne düşündüğü sorulan Huawei CEO’su Richard Yu; birkaç yıl içerisinde bin doların altında katlanabilir telefonların piyasada olacağını düşünüyorum, amacımız katlanabilir telefon fiyat aralığını 500 ile bin dolar arasında tutmak, dedi.

Sizin için katlanabilir telefonlar neden bu kadar pahalı, bir gün ucuzlayacak mı gibi merak edilen soruları yanıtladık ve fiyatı etkileyen etmenleri anlattık. Şu an için herkes tarafından kolay ulaşılabilir olmayan katlanabilir telefonlar belki bir gün, tıpkı akıllı telefonlar gibi, hepimizin ayrılmaz bir parçası olacaklar.

16
6
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
16
6
2
0
0