Belediye Otobüslerinde Bulunan Bu Ütü Masası Benzeri Şeyler Ne İşe Yarıyor?

33
12
8
6
5
Ne işe yaradığı bazıları tarafından tam bilinmeyen bu nesnelerin, yaslanma amacıyla kullanıldığı dahi olabiliyor. Oysa bu şeyler aslında çok önemli bir amaca hizmet ediyor.

Türkiye'deki toplu ulaşım araçlarında çoğu zaman balık istifi şeklinde yolculuk etmek zorunda kalıyoruz. Yoğun saatlerde ise bu şekilde yolculuk edebilmek bile lüks çünkü araçlara binebilmek dahi mümkün olmuyor.

İşte bu nedenle, bu nesne aslında işlevini her zaman yerine getiremiyor. Oysa tekerlekli sandalyedeki bireyler için önünün boş bırakılması gerekiyor ama ne mümkün!

Bu nesne, tekerlekli sandalyenin sabit kalabilmesi için tasarlanmıştır.

otobüs engelli

Üzerinde bir emniyet kemeri de bulunur.

Sandalyenin arka kısmından geçirilerek engelli bireyin daha güvenli yolculuk yapması sağlanır.

otobüs ütü masası

Bu nedenle, otobüse tekerlekli sandalyeli biri bindiğinde bu kısmın önünü işgal etmemek gerekiyor.

Belediye otobüslerinde engelli bireyler için farklı özellikler de bulunuyor. Bunlardan biri de aşağı eğilebilen otobüsler:

Basamak çıkmakta zorlanan kişiler için ya da bebek arabalarını daha kolay çıkarabilmek için tasarlanan bu otobüsler 1970'lerden beri kullanılıyor.

Otobüslerin kapısından açılan platformlar ise tekerlekli sandalye ve bebek arabalarının rahatça içeriye girmesini sağlıyor.

toplu ulaşım engelli

Çoğu zaman en fazla iki tekerlekli sandalyeye veya bebek arabasına izin veriliyor.

Bu imkanlar dışında "Duracak düğmelerinde" görme engellilerin kullandığı Braille alfabesi de bulunuyor.

duracak düğmesi

Sadece engelli bireyler için olan otobüsler de belli saatlerde hizmet veriyor.

Her ne kadar sağlıklı kişiler tarafından sık sık işgal edilse de asansörler de engelliler, yaşlılar, hamileler, bebekli kişiler için büyük önem taşıyor.

engelli asansör

Engelliler için ayrılan bölümler aslında kusursuz değil.

otobüs engelli alanı

Artık akülü sandalyeler de sıkça kullanılıyor ancak otobüslerdeki engelli alanında çoğu zaman şarj desteği bulunmayabiliyor.

Otobüsler veya diğer toplu ulaşım araçlarında engellilere kolaylık sağlayan özellikler bulunuyor ancak duraklar için bunu söylemek mümkün değil.

sarı kabartma

Bazı duraklarda sınırların belli olması için yerde sarı kabartmalardan bulunmuyor. Duraklarda tekerlekli sandalyede olan bireylerin sığınabileceği bir alan olmadığı için yağmurda ıslanabiliyorlar. Ayrıca duraklar ve otobüsün rampa yeri arasında sık sık uyumsuzluk olduğu için engelliler zor durumda kalabiliyor.

Görme engelliler için otobüslerde sesli komutların da bulunması gerekiyor. Metro, tramvay gibi araçlarda bulunuyor ancak otobüslerin çoğunda ne yazık ki bulunmuyor.

Görme engelli birey Yakup Gençtürk, bize bu konuda yardımcı oldu. Katkılarından dolayı kendisine çok teşekkür ediyoruz.

33
12
8
6
5
Emoji İle Tepki Ver
33
12
8
6
5