Otomobillere Hayranlık Duyanların Keyifle Yapabileceği 9 Meslek

95
15
8
4
4
İlgi alanlarımıza yönelip bu yönde bir kariyer planlaması yapmak, hayatlarımızın geri kalanını büyük oranda şekillendirebilir. Eğer ilgi alanlarınızdan biri otomobiller ise sizin için güzel bir rehber hazırladık.

Küçük yaşta sorulan “Büyüyünce ne olacaksın?” sorusuyla başlayan düşünme süreci, eğitim hayatımız da dâhil yaşamımızın büyük bölümünün şekillenmesini sağlıyor. Meslek seçiminde ilgi alanlarına yönelik bir tercihte bulunanlar, belki de hayatları boyunca iş hayatında mutlu olmalarını sağlayacak çok önemli bir kararın altına imza atmış oluyorlar.

Peki ilgi alanlarımızdan biri otomobillerse hangi meslekleri seçerek hayatımızın geri kalanında severek yaptığımız bir mesleğe sahip olabiliriz? Gelin otomotiv endüstrisiyle doğrudan bağlantısı olan ve otomobillere ilgi duyanların keyifle yapabileceği 9 mesleğe birlikte göz atalım.

1. Tasarımcılık:

Otomobillerin işlevselliğinden ve görünümünden sorumlu olan otomobil tasarımcıları, üretimden sorumlu mühendislerle birlikte çalışarak otomobillerin doğuşunda önemli rol oynarlar. İlk olarak tasarımcılar tarafından bilgisayar destekli çizim programlarıyla oluşturulan otomobiller, tüm simülasyonlardan başarıyla geçmesi durumunda seri üretime alınabilir hâle gelir. Eğer otomobillere ilgi duyuyorsanız teknik beceri ve yaratıcılığın ön planda olduğu bu meslek sizin için iyi bir alternatif olabilir.

2. Test sürücülüğü:

Araçların son kullanıcıya tesliminden önce sürüş ve güvenlik anlamında test edilmesi, otomobil üreticileri için kritik önem taşıyor. Test otomobillerini periyodik aralıklarla belirli bir süre kullanan test sürücüleri; sürüş ve gözlem yeteneklerini bir araya getirerek otomobillerdeki tüm sistemlerin doğru bir şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol ederler. Otomobiller hakkında teknik bilginiz ve gözlem gücünüz yüksekse test sürücülüğünü seçenekleriniz arasına koyabilirsiniz.

3. Otomotiv mühendisliği:

Otomotiv mühendisliğini diğer mühendislik dallarından ayıran en önemli özellik, bu alanda çalışan mühendislerin motorlu kara taşıtları üzerine uzmanlaşmış olmaları. Otomobilden minibüse, motosikletten traktöre kadar birçok motorlu taşıtın projesinden sorumlu olan mühendisler, aynı zamanda araç güvenliği için de birçok teknik detayla ilgilenirler. Meslek hayatı boyunca otomobillerle ilgilenmek isteyen kişiler için otomotiv mühendisliği en doğru mesleklerden biri olabilir.

4. Makine / Elektrik-Elektronik / Yazılım mühendisliği:

Otomobillerin üretilebilmesi için bir araya gelen ekipler, yalnızca otomotiv mühendislerinden meydana gelmez. Özellikle otonom araç çalışmalarıyla birlikte otomobil üretiminde daha etkin rol almaya başlayan elektronik ve yazılım mühendislerine ek olarak tasarımın mekanik kısmında makine mühendislerinin yaygın olarak çalıştığını söyleyebiliriz. Elbette bu 3 alan dışındaki diğer mühendislik alanlarını da tercih ederek otomotiv endüstrisinde bir kariyer yapmanız mümkün.

5. Gazetecilik / Dergi yazarlığı:

Otomobil dergileri ve bu alanda haber üreten internet siteleri, otomotiv endüstrisindeki gelişmelerin nabzını tutmak için oldukça yararlı mecralar. Dev otomobil üreticilerinin gelecek planlarını ve otomobillerin teknik özelliklerini öğrenebildiğimiz bu mecralar, otomobil tutkunları için oldukça uygun çalışma alanları. Eğer otomobillere ilgi duyuyor ve bu alanda içerik üretmek için kendinize güveniyorsanız meslek olarak gazetecilik veya dergi yazarlığını seçebilirsiniz.

6. Dublör sürücülük:

Yazımızdaki sürücülük yeteneklerine dayanan ikinci meslek olan dublör sürücülük, özellikle aksiyon meraklıları için oldukça ideal bir meslek. Dizi ve filmlerdeki tehlikeli otomobil sahnelerinde araçları yönlendiren bu sürücüler; aldıkları özel eğitimler ve sürüş tecrübeleri sayesinde keyif aldıkları bir mesleği icra ederken aynı zamanda da birçok spor otomobili de deneyimleme fırsatı yakalıyorlar.

7. Otomobil satış danışmanlığı:

Otomobillerin satışa sunulduğu galerilerde görev alan otomobil satış danışmanları, araçlar hakkındaki bilgileri müşterilere aktarmaktan ve satış sürecinin tümünde müşteriye danışmanlık etmekten sorumludurlar. Otomotiv endüstrisinin devlerinin yeni araçlarını piyasaya sürmeden kısa bir süre önce satış mağazalarına gönderdiği düşünüldüğünde, bu mesleği icra edenlerin piyasaya sürülen otomobilleri ilk görenlerden olduğu söylenebilir.

8. Yarış pilotluğu:

Sürüş yeteneklerini profesyonel yaşamında da kullanmak isteyenlerin tercih edebileceği mesleklerden biri olan yarış pilotluğu, oldukça zorlu bir eğitim ve gelişim süreci gerektiriyor. Birçok kişinin çocukluk hayallerinden biri olan bu mesleğin sürekli olarak antrenman yapma, konsantrasyon seviyesini üst düzeyde tutma ve fiziksel anlamda daima yarışa hazır olma gibi gereklilikleri de bulunuyor. Özellikle motor sporlarına ilgi duyuyorsanız ve pilotların zorlu yaşamına ayak uydurabileceğinizi düşünüyorsanız yarış pilotluğu sizin için iyi bir seçim olabilir.

9. Klasik otomobil restorasyon uzmanlığı:

Eski görkemli günlerinden eser kalmamış klasik otomobillerin doğru ellerle yeniden hayata döndüğüne defalarca kez şahit olmuşsunuzdur. Birçok kişinin macera olarak gördüğü bu işi aslında meslek olarak benimseyenler de var. Klasik otomobiller hakkındaki teknik bilgilerinize ve yaratıcılığınıza ihtiyaç duyacağınız bu meslekle hem eserlerinizle gurur duyabilir hem de hayatınız boyunca ilgi duyduğunuz alanda çalışma fırsatı yakalayabilirsiniz.

Otomobillere ilgi duyanların keyifle yapabileceği meslekleri sizlerle paylaştığımız yazımızın sonuna geldik. Siz de bu bağlamda aklınıza gelen meslekleri yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilir ve listemizdeki meslekler hakkındaki düşüncelerinizi belirtebilirsiniz. Otomobiller hakkındaki paylaşımlarımıza önümüzdeki günlerde devam edeceğiz. Kaçırmamak için takipte kalın :)

95
15
8
4
4
Emoji İle Tepki Ver
95
15
8
4
4