Pfizer ve BioNTech'in Koronavirüs Aşısı Türkiye'de 1.000 Gönüllü Üstünde Denenecek

74
39
6
3
3
Pfizer ve BioNTech'in ortaklaşa geliştirdiği potansiyel koronavirüs aşısının Faz 3 çalışması, ABD ve Almanya'yla birlikte Türkiye'de de denenecek. Aşı çalışmalarında 1.000 Türk gönüllü yer alacak.

Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech ve Amerikan ilaç şirketi Pfizer, aylardan beri etkili bir koronavirüs aşısı üretmek için ortaklaşa çalışıyorlar. İkilinin geliştirdiği "BNT162ö" isimli yeni aşıysa, koronavirüse karşı başarılı olabilecek potansiyel bir aşı olarak değerlendiriliyor. Aşı, yakında insan üstünde denenmeye başlayacak.

Pfizer ve BioNTech'in geliştirdiği BNT162ö aşısının insan üzerindeki denemelerinde Türkiye de yer alacak. Faz 1 ve 2 çalışmalarında 7 bin kişi üstünde denenen ve başarılı bir sonuç alan aşı, Türkiye'de 1.000 gönüllü denek üstünde denenecek. Aşı çalışması için ülkemizde 9 merkez belirlendi.

Denemeler 10 Eylül'de başlıyor:

pfizer biontech aşı

10 Eylül'den itibaren ülkemizdeki denekler üzerinde denenmeye başlayacak BNT162ö'nün çalışmaları, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı'nın açıklamasına göre eylül ayının sonuna kadar tamamlanacak. Faz 3 aşı çalışması, Türkiye'de gerçekleştirilecek ilk çalışma olacak. BNT162ö'nün potansiyel aşı adayları arasında en iyi olarak kabul edildiği belirtildi.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı'nın dekanlığa gönderdiği yazıda aşı çalışmaları için gönüllülerin hemen kaydının yapılmaya başlanacağı ifade edildi. Yazının tamamı şu şekilde oldu:

"Almanya orijinli bir biyoteknoloji şirketinin (BioNTech) geliştirdiği Sars-CoV 2 Hastalığı (COVID-19) aşısı için Pfizer ile iyileştirme, üretim ve pazarlama ortaklığı yapılmıştır. Faz 1 ve 2 çalışmalarında 7000 kişide denenmiş ve başarılı bulunmuştur. (Pfizer)'in desteklediği Faz 3 çalışması için ABD, Almanya ve Türkiye seçilmiştir. Fakültemiz Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalının da içinde olduğu Türkiye'den 9 merkez seçilmiştir. Ülkemizde 1000'e yakın gönüllü üzerinde yürütülecek çalışmada Sağlık Bakanlığı ve Etik Kurul onayları tamamlanmış olup, gönüllü kabul ve kayıtları hemen, 10 Eylül 2020'de ise aşılama çalışmaları başlatılacaktır. Aşılama Eylül sonu diğer ülkelerle birlikle sonlandırılacak ve sonrasında piyasaya sürülecektir.

pfizer biontech aşı

Dünyanın bir an önce COVID aşısına kavuşma beklentisi içinde olması gönüllü alımı ve aşılama sürecinin çok hızlı tamamlanması gerekmektedir. Bu nedenle bu çalışma duyurumuzu Üniversitemiz ve Tıp Fakültesi web sayfalarımızdan (protokol sadece bu şekilde ve/veya poster, broşür ile duyuruya izin vermektedir) yaparak aşı gelmeden gönüllü alımını bitirmemiz gerekmektedir. Fakültemiz ve üniversitemiz personelleri ile yakınları dahil gönüllü başvurulan kabul edilecektir. Plesebo kontrollü kör çalışma olduğu için gönüllülerin yansı aşılanmamış olacaktır.

Bu mRNA aşısının, COVID aşı adayları içinde en iyisi olarak kabul edilmesi ve bugüne kadar Türkiyeye verilen ilk Faz 3 aşı çalışması olması nedeniyle tarihi bir görev üstlenmenin heyecanını taşımaktayız. İsteklilerin Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalına başvurmaları gerekmektedir."

Kaynak : https://t24.com.tr/haber/pfizer-ve-bio-n-tech-in-gelistirdigi-covid-19-asisi-icin-turkiye-den-de-1000-gonullu-denek-araniyor,899760
74
39
6
3
3
Emoji İle Tepki Ver
74
39
6
3
3