Yerli Otomobilin Neden Yan Aynaları Yok?

218
77
43
16
16
27 Aralık 2019’da ilk defa tam anlamıyla görücüye çıkacak olan tam elektrikli yerli otomobilin, bugüne kadar paylaşılan fotoğraflarında dikiz aynası detayı dikkat çekiyordu. Aracı gören çok sayıda vatandaş, sosyal medyada dikiz aynası olmadığına dair yorum getirdi. Ancak aracın dikiz aynası olmasa da onun yerine geçecek bir özelliği bulunuyor.

Yerli otomobil 27 Aralık 2019’da ilk kez görücüye çıkacak. Aracın teknik özellikleri uzun süredir gündemdeyken merak edilen tasarımına dair ilk detaylar, geçtiğimiz hafta ortaya çıkmıştı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından paylaşılan ilk fotoğraflarla, tasarıma dair önemli detaylar ortaya çıkmış oldu. 

TOGG’un yerli otomobilin tasarımı için İtalya merkezli Pininfarina şirketiyle anlaştığı detayı ortaya çıkmıştı. TOGG, bu bilgiyi resmi olarak doğrulamadı. Paylaşılan ilk fotoğraflardaki detaylar ise Pininfarina’nın tasarımı olan bazı konsept SUV modelleriyle büyük benzerliklere sahip. Örneğin yan aynaların olmaması detayı gibi. 

Sağda yerli otomobilin paylaşılan ilk fotoğrafı, solda ise Pininfarina’nın K350 adındaki konsept tasarımı var:

yerli otomobil ayna detayı

Örtünün dışına yansıyan çizgiler, yerli otomobilin K350 modeline çok çok benzediğini geçtiğimiz hafta sizlere açıklamıştık. Bu görüntülerdeki bir diğer önemli nokta ise yan aynaları. Pininfarina K350’nin alışılagelmiş aynalar yerine iki ince ve uzun çıkıntıya sahip olduğunu görüyoruz. 

Bu çıkıntıların ucunda ise ayna yerine kullanılacak kameralar bulunuyor. Yerli otomobilin fotoğrafında ise kameraların bulunduğu branda bölümünün çoğu boş ve büyük ihtimalle içerisinde K350 gibi kamera çıkıntıları var. Bir başka deyişle yerli otomobil, yan aynalara değil, yan ayna kameralarına sahip olacak. 

Ayna yerine kamera kullanılması bizi bir sonuca daha götürüyor. Söz konusu kameralardan gelecek görüntüler, aracın içinde sürücüye sunulacak. Bunun için de sürüş esnasında konforu bozmayacak şekilde konumlandırılmış ekranlara ihtiyaç var. Sürüş alışkanlıklarını etkilememek adına bu ekranlar, çoğu benzer tasarımda ön kapıların içerisine yada torpidonun iki yanına montajlanıyor.

audi e-tron

Yan aynalar yerine kamera kullanımı ise son dönemde pek çok otomobil üreticisi tarafından benimsendi. Mercedes ve Audi'nin 2019 model araçlarının özellikle elektrikli olanlarında yan aynalar yerine kameralar kullanıldığını gördük.

%100 elektrikli olacağı kesinleşen yerli otomobil C segmentinde ve SUV yapısına sahip bir araç olacak. Batarya dayanıklığı, şarj imkanlarına dair şu an için bir detay açıklanmadı. Tüm sorularımızın yanıtlarını 27 Aralık’ta gerçekleşecek ön tanıtım etkinliğinde alacağız.

218
77
43
16
16
Emoji İle Tepki Ver
218
77
43
16
16