Amazon, ABD'deki Prime Abonelerine Bedava Cep Telefonu Hizmeti Getirmeyi Planlıyor

6
1
1
1
0
Bloomberg tarafından paylaşılan bir rapor, Amazon’un ABD’deki Prime abonelerine bedava veya düşük ücretli cep telefonu hizmeti getirmeyi planladığını öne sürdü. Şirketin bunun için ülkedeki operatörlerle görüşmeye başladığı bile bildirildi. İddialardan sonra Amazon’dan konuya ilişkin açıklama geldi.

Prime aboneliği aracılığıyla kullanıcılarına aylık bir ücret karşılığında birçok hizmet sunan Amazon’un ABD’de bu sisteme bir yenilik getirmek istediği iddia edildi. Bloomberg’ün konuya yakın kaynaklara dayandırdığı bir rapora göre şirket, ülkedeki Prime abonelerine mobil telefon hizmeti sunmak istiyor.

Amazon, bedava veya çok düşük ek bir ücret karşılığında bu hizmeti sunabilir. Yani ABD’deki Prime abonelerinin aylık sadece 10 dolar ödeyerek ek olarak mobil ağ hizmeti alabilirler. Bloomberg, şirketin bu planı yaklaşık iki aydır tartıştığını da ekliyor.

Amazon, abonelik sayısının artmaması nedeniyle böyle bir hamle yapmak istiyor olabilir

Rapora göre teknoloji devi, hizmet için ülkedeki büyük cep telefonu operatörleri Verizon, T-Mobile, Dish Network ile görüşmelerde bulunuyor. Şirketin bu hamlesinin müşteri sadakatini artırmak için olabileceği söyleniyor.

Amazon, geçtiğimiz yıl ABD’deki yıllık Prime ücretini 119 dolardan 139 dolara çıkarmıştı. Bu da tahmin edebileceğiniz gibi ülkedeki müşterilerin hoşuna gitmemişti. Öyle ki geçtiğimiz mart ayında abone sayısı, 167 milyon olarak açıklanmış, bir önceki yıla göre hiçbir artışın olmadığı görülmüştü. Yani Amazon, yeni kablosuz hizmetiyle, hâlihazırda hızlı teslimat ve Prime Video gibi birçok avantaja sahip olan Prime aboneliğine olan ilgiyi ve sadakati artırmak için bu tarz hamle yapmak istiyor olabilir.

Bunun yanı sıra şirket, ABD’nin en büyük market zincirlerinden olan Walmart ile de bir rekabet içerisinde. Walmart, yıllık 98 dolara mal olan Walmart+ aboneliği sunuyor. Daha az ücrete mal olan bu abonelik, Prime’a benzer bir şekilde hızlı teslimat avantajı ve Paramount+ aboneliği de dahil birçok şeyi içeriyor. Amazon’un cep telefonu hizmeti sunmak istemesinin bir nedeni de bu olabilir.

Amazon cep telefonu hizmeti sunmak isteyen tek şirket değil. Bir diğer teknoloji devi Google, Google Fi imi verilen bir hizmet sunuyordu. Operatörlerle anlaşan şirket, baz istasyonlarını kullanarak bu hizmet yoluyla kullanıcılara mobil internet, arama yapma ve mesajlaşma imkânı sunuyordu.

Bu tarz bir hamle operatörleri etkileyebilir

Tabii ABD’li operatörlerin, eğer gerçekten böyle bir şey olursa nasıl etkileneceği merak konusu. Telekomünikasyon şirketleri, aylık 10 dolara mobil hizmet sunmasından dolayı aylık 50 dolar civarı ödeyen müşterilerini kaybedebilir.

Yani bu şirketler, Amazon ağlarını kullanmak için para ödese de büyük kayıplar yaşayabilir. Ancak Bloomberg, 5G’ye büyük yatırım yapan operatörlerin gelir elde etmek için yollar aradığını, bu yüzden de böyle bir teklife hayır diyemeyeceğini söylüyor.

Bir Amazon sözcüsü iddiayı yalanladı

Öte yandan konuya ilişkin bir açıklama Amazon’dan geldi. İddianın ortaya çıkmasının ardından TechCrunch’a konuşan sözcü Bradley Mattinger, şu an için Prime’a mobil hizmet eklemeyi planlamadıklarını kaydetti.

Bloomberg ise raporunda hizmetin gelmesinin aylar sürebileceğini; hatta hiç gelmeyebileceğini söylüyor. Kısacası şu an için kesin bir bilgi yok. Şirketin neler yapacağını önümüzdeki zamanlarda göreceğiz.

Kaynak : https://techcrunch.com/2023/06/02/amazon-offer-low-cost-free-mobile-service-prime-customers-report/
6
1
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
6
1
1
1
0