Araştırmalara Göre ‘Acil Durumda Camı Kırmak’ Kolay Değil

19
6
4
1
1
AAA’nın yaptığı araştırmaya göre, yeni laminasyonlu camlar, acil durumlarda kırması neredeyse imkansız derecede dayanıklılar.

Acil durumlarda camı kırınız ifadesini hepimiz görürüz. Pek çok toplu taşıma aracında, acil bir durum olduğunda camları kırabilmemizi sağlayacak küçük turuncu çekiçler bulunur. 

Yapılan yeni bir araştırmaya göre o küçük çekiçler, laminasyonlu camları kırmada neredeyse hiçbir işe yaramıyor. Camlar çatlıyor ancak kırılmıyor. İşin ironik yani, laminasyonlu camların popüler hale gelme sebebi güvenlik düzenlemeleridir. 

ABD’de yetkili denetleyici kurumlar, trafik kazalarında kırılan camlardan dışarı fırlayan kazazedelerin ciddi yaralanmalara maruz kaldığını, zaman zaman da hayatlarını kaybettiğini gördükten sonra daha dayanıklı camlar yapılmasını zorunlu hale getirdi. Bu da laminasyonlu camları öne çıkardı. 

Çoğu araçta kullanılan temperli cam, kırılma anında küçük ve görece zararsız parçalar halinde dağılıyor. Temperli cam ne yazık ki yetkilileri tatmin edecek derecede sağlam bir cam değil. Hükümet yetkilileri, kaza yapıp araçtan fırlayanların sayısı kendini bilinci açık ancak aracın içinde sıkışmış, örneğin nehre savrulmuş insanlardan az olduğu için böyle bir tercihte bulunmuş durumda. 

Normalde araçlarda iki farklı cam kırma aracından biri yer alıyor. Bunlardan ilki, bildiğimiz küçük, bir ucu sivri çekiç. Diğeri ise yay benzeri bir yapı. Bu aracı cama yerleştirip çevirdiğinizde camı kırıyor. Çekiç savuracak alanı olmayan ya da kollatı zayıf kişiler için de ideal bir cihaz. 

AAA’nın yaptığı testte, 3 çekiç ve üç yaylı mekanizma test edildi. 6 aracın yalnızca 4’ü temperli camı kırabildi. Hiçbiri laminasyonlu camı kıramadı. Yaylı mekanizmanın çekiçten daha iyi performans gösterdiği açıklandı. 

Aşağıda yer alan videoda ise, bizim araba camlarına karşı yaptığımız test videosuna da ulaşabilirsiniz.

Kaynak : https://www.cnet.com/roadshow/news/aaa-laminated-glass-emergency-escape-study/
19
6
4
1
1
Emoji İle Tepki Ver
19
6
4
1
1