Çip Krizini Büyütecek Bir Darbe Daha: Kuraklık Sebebiyle Üretim Sekteye Uğrayabilir

34
7
2
2
1
Çip krizi tüm dünyada etkisini devam ettirirken, krizi büyütebilecek önemli bir gelişme de dünyanın en büyük çip üreticilerinden biri olan Tayvanlı Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) cephesinde yaşandı. Tayvan'da yaşanan kuraklığın, TSMC'nin üretimini olumsuz etkileyebileceği söyleniyor.

Çip krizi, özellikle 2021'in ilk günlerinden itibaren sık sık duymaya başladığımız bir kavram. Tüm dünyayı etkisi altına alan pandeminin en büyük sonuçlarından biri olarak karşımıza çıkan çip krizi, başta otomotiv sektörü olmak üzere pek çok sektörü yakından ilgilendiriyor.

Sektör devlerinden arka arkaya gelen açıklamalarla teknoloji dünyası için de sarsıcı etkileri olacağı söylenen çip krizi, şimdi de bambaşka bir sorunla büyüme tehlikesiyle karşı karşıya. Tayvan'da aylardır etkisini gösteren kuraklık, dünyada çip üretiminin yarısından fazlasını karşılayan ülkede üretim tesislerini tehlikeye atıyor. Aynı zamanda kuraklığın yanında Tayvan'da salgının başlangıcından bu yana en yüksek seviyelere ulaşan vaka sayıları da ayrıca tehdit oluşturuyor.

Tayvan'ın kötü etkilenmesi tüm sektörü vurabilir:

TSMC

Dünyanın en büyük çip üreticisi olan Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) ve ülkede bulunan diğer tüm çip üreticileri için çanlar çalmaya başladı. Yalnızca TSMC, çip üretimi esnasında günde 156 bin ton su kullanıyor. Çip üretiminde su, bir yarı iletkeni oluşturan düzinelerce metal katmanını temizlemek için kullanılıyor. 

Su kullanımına yönelik açıklamalarda bulunan Ulusal Tayvan Üniversitesi'nden elektrik mühendisi Jefferey Chiu, ''Bir çipte milyarlarca transistör var ve tüm sinyalleri birbirine bağlamak için çok sayıda metal katmana ihtiyacımız var. Her işlem bittikten sonra yüzeyi tekrar tekrar temizlememiz gerekiyor'' sözleriyle suyun çip üretimindeki önemini açıkladı.

Ülkede devam eden su kıtlığı sebebiyle musluk suyu tedarikinde kısıtlamalara gidilmiş durumda ve bu durumun ilerleyen dönemde üretim tesislerini de vuracağı düşünülüyor.

TSMC, su kıtlığı ile mücadele etmek için geri dönüşüm oranlarını artırmak ve su taşımacılığı yapmak gibi önlemler alıyor. TSMC yetkilileri, mevcut su koruma önlemleri sayesinde üretimin şimdiye kadar olumsuz etkilenmediğini söylüyor. Ancak Kuzey Tayvan'da bulunan Hsinchu Bilim Parkı'ndaki TSMC ve diğer çip üreticilerine su sağlayan rezervuar, Mayıs ayında başlayan muson mevsiminden sonra bile normal su depolama miktarının sadece %30'una ulaşmış durumda. Bu da ilerleyen süreçlerde ciddi sıkıntıların yaşanabileceğine işaret ediyor.

TSMC fabrikası

TSMC, Apple, Qualcomm ve NVIDIA gibi pek çok şirket için çip üretimi yapıyor ve şirketin üretiminin sekteye uğraması, teknoloji sektöründe oldukça büyük bir krize sebep olabilir.

Ayrıca su kıtlığının iklim krizine bağlı olarak gelecek yıllarda etkisinin artacağı da göz önüne alındığında, uzmanlara göre sektörü gelecekte daha sıkıntılı günler bekliyor. Üstüne Tayvan'da sürekli artan elektrik ihtiyacı sebebiyle yaşanan kesintiler de üretimi engelliyor. Uzmanlar, Tayvan'da çip üretiminin gücünü koruyabilmesi için yenilenebilir enerji kaynaklarına daha fazla yatırım yapılması gerektiğini ifade ediyor.

Üretim tesislerinde artan koronavirüs vakaları da üretimi durduruyor:

Su kıtlığının yanında pandemi de Tayvan'da çip üretimini olumsuz etkiliyor. Geçtiğimiz aydan itibaren yükselişe geçen ve pandeminin başlangıcından bu yana en yüksek seviyeye ulaşan vaka sayıları, pek çok çip üretim tesisinde üretimin askıya alınmasına sebep olmuş durumda. Tayvan, sorunun çözümü için aşı bekliyor.

Kaynak : https://edition.cnn.com/2021/06/10/tech/taiwan-chip-shortage-covid-climate-crisis-intl-hnk/index.html
34
7
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
34
7
2
2
1