FTC, Google Gibi Davranan Robot Çağrı Şirketine Ceza Yağdırdı

10
2
1
1
0
Federal Ticaret Komisyonu (FTC), Google gibi davranarak küçük işletme sahiplerini dolandıran Pointbreak Media şirketini kapattı.

Google gibi davranarak işletmeleri kandırdığı iddia edilen dört adet robot çağrı şirketi, Federal Ticaret Komisyonu tarafından kapatıldı ve haklarında davalar açıldı. FTC’nin dün yaptığı duyuruya göre bu şirketler, ABD çapında milyarlarca illegal çağrı gerçekleştirdi. Bu şirketler, birkaç milyon dolarlık ödemeyi ve işlemleri durdurmayı kabul ettiler ancak bu ceza, robot arama sorunun sadece ufak bir parçasını çözmüş oldu.

FTC, 2017 sonu ve 2018 ortası arasında NetDotSolutions, Higher Goals Marketing, Veterans of America ve Pointbreak Media’ya dava açtı. Bu şirketler arasında en çok dikkat çekeni ise Pointbreak Media oldu. Bu şirketin 'veri servisi sağlayıcısı' ya da 'Google MyBusiness ajansı tarafından yetkilendirilmiş' sıfatıyla insanlara robot çağrılar gönderdiği iddia edildi.

Kendilerine hedef olarak küçük işletme sahiplerini seçen bu şirket, şirket sahiplerini arayarak Google arama sonuçlarında 'kalıcı olarak kapatılmış' olarak listelendiklerini söylüyor, tekrar çevrimiçi olabilmeleri için yüzlerce dolar istiyordu. İşletme sahibi kabul ederse arama sonuçlarında daha öne çıkmak isteyip istemediklerini soruyordu.

Bu şirketlerin sahiplerinin farklı robot çağrı firmalarının sahipleri oldukları da ortaya çıktı. Ayrıca diğer şirketlere de 500 bin dolardan 3,64 milyon dolarak kadar para cezaları kesildi.

FTC Tüketici Koruma Büro Sorumlusu Andrew Smith yaptığı açıklamada “istenmeyen çağrılarla savaşmak bizim birinci önceliğimiz” dedi. FTC ve Federal Communications Commission (Federal İletişim Komisyonu) bu tarz şirketlere düzenli olarak ceza verse de görünen o ki çok da faydalı olmuyor.

FCC Başkanı Ajit Pai yaptığı konuşmada mobil kuruluşları hedef aldı ve sahte numaralara karşı arayan kimlik sistemini uygulamazlarsa gerekli önlemleri alacaklarını söyledi. Ancak bu otomatik arama sistemleri oldukça ucuz ve kurulumu kolay dolayısıyla bu sistemlere karşı önlem almak pek de kolay değil.

Kaynak : https://www.theverge.com/2019/3/27/18283840/ftc-robocalling-fine-settlement-netdotsolutions-higher-goals-veterans-of-america-pointbreak
10
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
10
2
1
1
0