IEEE Huawei'yi Yasakladı, Bilim İnsanları İkiye Bölündü

128
22
5
4
3
Kar amaçlı olmayan bir kuruluş olarak varlığını sürdüren IEEE, Amerika'nın Huawei yasaklamalarına dahil oldu. Üyelerine gönderdiği mailde Huawei ile ilgili haberlerin yapılmamasının istenmesinin ortaya çıkmasıyla birlikte oluşumda bulunan bilim insanları, bu karara tepki gösterdiler.

Huawei'nin, Amerika Birleşik Devletleri yönetimi tarafından kara listeye alınmasının yankıları sürüyor. Trump'ın açıklamalarının hemen ardından gelen olaylara bakıldığı zaman Huawei'yi zor bir süreç bekliyor. Bunun sebebi Amerika merkezli şirketlerin de Huawei'yi kara listeye alması. Google'ın lisans iptali, Intel, Qualcomm gibi şirketlerin Huawei yaptırımları derken son olarak sürece IEEE de dahil oldu. Institute of Electrical and Electronics Engineers (Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü) adıyla kurulan, özellikle de teknoloji alanında teknik mühendislik çalışmalarıyla bilinen kuruluşun Huawei kararı, oluşumun üyeleri tarafından da tepkiyle karşılandı.

Kar amacı taşımayan bir kuruluş olarak bilinen IEEE'nin Huawei kararı, üyelere gönderilen bir mail aracılığıyla ortaya çıktı. Özellikle de Çin medyası üzerinde çalışan üyelere gönderilen mailde, üyelerin Huawei ile ilgili haber yapmaması gerektiği, bunun ciddi yasal etkilerinin olabileceği belirtiliyordu. Bu mailin sosyal medya üzerinde paylaşılmasıyla birlikte açıklama yapmak zorunda kalan IEEE yetkilileri, Huawei ile ilgili olarak almış oldukları kararın doğruluğunu onayladılar. Buna ek olarak, Huawei çalışanları için herhangi bir yasağın söz konusu olmadığı, IEEE'nin yapacağı etkinliklere katılabileceklerini, bu etkinliklerde konuşmacı olabilecekleri ve olası bir IEEE ödülünü alabilecekleri açıklandı.

Böyle bir kararın alınmasının ardından da kuruluşun üyelerinden olan özellikle de Çinli yazarlar bu karara tepki gösterdiler. Haixia Zhang isimli Çinli bir proseför, böyle bir kararın tamamen bilimsel olarak kurulmuş olan bir yapıda alınamayacağını belirterek, oluşumun siyasete karışmaması gerektiğini söyledi. Zhang yapmış olduğu açıklamalarda kıdemli bir IEEE üyesi olduğunu belirterek, alınan bu kararın bilimden çok uzak olduğunu ifade etti. Kararın kendi profesyonelliğine de aykırı olduğunu ve kendisini fazlasıyla zorladığını ifade eden Zhang, IEEE'deki görevinden ayrıldığını açıkladı. IEEE'nin yeniden bilim ışığına dönmesi şartıyla görevine devam edeceğini belirten Zhang, bir profesör olarak alınan bu kararı kabul etmediğini ifade etti.

Huawei'ye uygulanan bu ve bunun gibi yaptırımların karşısında, Huawei'nin alacağı kararlar ise çok daha büyük bir önem arz ediyor. Çünkü Huawei'nin atacağı her adım, kendi ticari varlıklarına yön verecek. Önümüzdeki ay kendi işletim sistemlerini tanıtacaklarını açıklayan Huawei, IEEE'nin kararıyla ilgili ise şu an için bir açıklama yapmadı.

Kaynak : https://techcrunch.com/2019/05/29/huawei-ieee/
128
22
5
4
3
Emoji İle Tepki Ver
128
22
5
4
3