Telefonu Sessize Alma Özelliği Diğer Telefonlarda Dokunmatikken iPhone’larda Neden Ekstra Bir Tuş Var?

22
3
2
2
1
Apple, gereksiz gördüğü ve geliştirilebilir olan “fazlalıkları” kaldırmaya meyilli bir şirket. Örneğin; çoğu telefonun hâlâ tuşlara sahip olduğu dönemde dokunmatik ekrana geçti, jak girişini ve ana menü tuşunu kaldırdı. Peki neden hâlâ sessize alma tuşunu kaldırmamakta ısrarcı?

Android telefonlarda herhangi bir sessize alma tuşu yokken Apple, iPhone’un yan kısmında bulunan anahtarı, telefon modelleri gelişse de hiçbir zaman kaldırmıyor.

Diğer telefonlardaki gibi, sessize almak veya sesi açmak istediğinizde ekrandan da bu işi hâlledebilmenize rağmen neden iPhone’larda ekstra bir tuş bulunuyor?

İlk olarak, iPod zamanlarına gitmemiz gerekiyor. 

apple

2001 yılında piyasaya sürülen iPod’un, bugünkü iPhone’lardaki gibi görünen fakat farklı bir amaca hizmet eden tuşu vardı. 

Genellikle müzik dinlemek için kullanılan iPod’lar, çoğu zaman cepte veya çantada taşınıyordu. Yan kısımda bulunan tuş ise, kullanıcılar iPod’larını ceplerine ya da çantalarına koymak istediklerinde diğer tuşları devre dışı bırakmayı sağlıyordu.

2007 senesinde ilk iPhone piyasaya sürüldüğünde iPod’lardaki aynı tuş bulunuyordu.

iphone

Yan kısımda bulunan anahtar, iPod’dakinden farklı bir amaç için oradaydı. Telefonun halihazırda kilit ekranı bulunduğundan, bu tuşun, telefonu açmadan sessize almak için kullanılmasına karar verildi.

Anahtar, özellikle telefonun çıkarılması hoş karşılanmayacak ortamlar için kolaylık sağlıyor.

iphone ses

Android telefonlarda sesi kapatmak için parlak bir ekran açıp birkaç kere ekrana dokunmanız gerekiyor. iPhone’larda ise telefonunuzu cebinizden çıkarmaya bile gerek kalmadan bu işi kolayca yapabiliyorsunuz. Böylece, özellikle sinema veya toplantı gibi yerlerde işiniz çok daha kolaylaşmış oluyor.

iPhone 15 ile bu özellik değişebilir.

iphone 15

Yeni çıkacak olan iPhone 15'te, anahtar tuşunun çentik gibi oynatılarak değil, basılarak kullanılacak şekilde tasarlandığı iddia ediliyor. İddialar doğruysa, bu tuşun hangi işlem için kullanılacağına kullanıcı karar verecek.

Kısacası; düşük güç modu, ekran görüntüsü alma, Shazam, el feneri vb. seçeneklerden istediğinizi bu tuşa atayabileceksiniz.

22
3
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
22
3
2
2
1