59 Yıllık Lamborghini Efsanesinin Dünden Bugüne Ürettiği Tüm İkonik Modeller

17
2
1
1
0
Günümüzde AUDI markası altında Volkswagen AG’ye spor araba üretse de Lamborghini önceleri sıradan bir traktör üreticisiydi. 50 yıl kadar traktör ürettikten sonra bir fikir değişikliği ile spor araba üretmeye başladı. Peki onu bu fikre sürükleyen neydi? Hadi gelin dünden bugüne Lamborghini’nin ürettiği tüm araba modellerini inceleyelim ve hikayelerine bakalım.

Özellikle eskiden hangi filmi açsak ya da hangi ünlüyü görsek, mutlaka bir Lamborghini'ye de rastlardık. İtalyan markası, bugüne dek akıllarda yer edinen ve gönüllerde taht kuran onlarca ikonik modellerle karşımıza çıktı. Biz de bu içeriğimizde ilk modelden son modele kadar bir derleme yapmak istedik. 

Aslında Lamborghini markası, ismini sahibinden yani Feruccio Lamborghini’nin soyisminden alıyor. 1916 yılında traktör üreterek piyasaya giren Lamborghini tam 47 yıl sonra fikir değişikliğine giderek spor araba üretmeye başladı. Giotto Bizzarini, Gian Paolo Dallara, Franco Scaglione ve Bob Wallace gibi isimlerle 1963 yılında ilk spor araba prototipini üretti. Gelin şimdi Lamborghini'nin ürettiği tüm modellere yakından bakalım. 

Lamborghini’nin ürettiği tüm modeller:

Motoru kaputa sığdırabildiler: 350 GT

lamborghini 350 gt

350 GT Lamborghini'nin ürettiği ilk spor araba olsa da bundan önce prototip olarak 350 GTV modeli vardı. Bu model bağımsız süspansiyon, iki kam mili olan V12 motor, Scaglione tasarımlı alüminyum şasiye sahip. Test sürüşünün pilotluğunu ise Bob Wallace gerçekleştirdi. Motorunun dizaynını ise Bizzarrani üstlenmiştir. V12 çok güçlü bir motor olduğundan 3 haneli hızlara ulaşması çok kolaydı.

GTV prototipinden vazgeçmelerinin nedeni motorun kaputa sığmamasıydı ama bu model ile motor kaputa başarıyla sığdırıldı. Çıktığı dönemde popüler bir marka olan Ferrari’nin gözünü korkutmuş, rakip olarak görülmüştü.

Torun torba binelim diye karşınızda: 400 GT

lamborghini 400 gt

Lamborghini 400 GT modeli bir önceki 350 GT modelinin kapasite sorunlarını çözdü diyebiliriz. 350 GT iki kişilik olduğundan yer kapasitesini arttırarak 2+2 kişilik olarak bu model çıkarılmıştı. Tabii tek değişiklik bunlarla sınırlı değildi. Motor gücünü 320 hp’ye çıkartıp şaside değişikliğe gidilmişti.

400 GT modelinde aktarmayı büyük ölçüde geliştirecek olan Porsche stili senkromeçli Lamborghini tasarımı şanzıman kullanıldı. Yani önceki modelden farklı olarak yer sayısını 2 arttırmış, 4L V12 motor eklenmişti.

Tasarım konusunda bir öncü olan: Miura

lamborghini miura

Lamborghini Miura, tasarım konusunda bir öncü olmayı başarmıştır. Ayrıca motoru ortaya yerleştirilmiş ilk seri üretim araç sıfatına sahiptir. Adını da dönemin ünlü boğa yetiştiricisi Don Eduardo Miura’dan aldığı için ben bu arabaya ‘Boğa’ demek istiyorum. Ferruccio Lamborghini tarafından Torino Otomobil Fuarı’nda tanıtılmış ve büyük beğeni toplamıştı.

Ferruccio Lamborghini şirketine iyilik mi yoksa kötülük mü yaptığı belli olmayan bir kural koymuştu. Kurala göre yapılan tasarımlar yarışlara hiçbir şekilde katılmayacaktı. Bu sebeple hiçbir yarış başarısı bulunmayan bu tasarımı rakipleri kullanmış, Ferrari 250 LM ve Ford GT40 üretilmiş, Le Mans yarışlarında büyük başarılar elde edilmişti.

Zamanının en iyisi: Espada

lamborghini espada

Zamanının en başarılı Lamborghini modeli desek yeridir. Tamı tamına 1217 adet üretilmiştir. Bu model de bir önceki ile benzer şekilde adını boğa güreşlerinde kullanılan kılıçtan almıştır. Muhtemelen ilk bakışta size Renault Toros’u andıracak ama pek de öyle değil.

Bu model, Lamborghini modelleri gamında gerçek dört koltuklu bir araba olarak yerini aldı çünkü 400 GT modeli de dört koltuklu olsa da arkası hiç rahat değildi. Ayrıca dört tekerlekte disk frene sahipti.

İsmini ünlü bir matadoru öldüren boğadan alan: Islero

lamborghini islero

Islero ismini dönemin ünlü matadorlarından olan Manuel Rodriguez’i (Manolete’yi) 28 Ağustos 1947’de öldüren boğadan almış. Bu kez şasi tarafında bizi üzücü bir haber bekliyor. Şasi tasarımı Lamborghini’nin şasilerini tasarlayan Carrozzeria Touring şirketi iflas ettiği için Touring’in eski bir çalışanına ait olan Carrozzeria Marazzi şirketi tarafından yapılmış.

Bu model Cenova Otomobil Fuarı’nda tanıtılmıştı. 400 GT’nin yerini alacak olan Lamborghini Islero’dan toplamda 225 adet üretildi. Modelde 325 hp gücünde 3929 cc V12 motor ve 5 vitesli şanzıman vardı. Aracın maksimum hızı 260 km/s’dir.

Kanunlara uymak görevimiz: Jarama

lamborghini jarama

Tasarımı Bertone tasarımcısı Marcello Gandini tarafından yapılsa da yapılma amacı bir hayli ilginç. 1970 yılı içerisinde Lamborghini Islero modelini ABD güvenlik ve emisyon kanunlarına uymak için yeniden tasarlamak zorundaydı. Yeni halini yani Jarama’yı Espada’da kullanılan platformun aynısı ama daha da kısaltılmış bir sürümü üstüne inşa ettiler.

Jarama modelinde 365 bhp V12 motor kullanıldı. Toplamda 327 adet Jarama üretildi. Arabanın ismi İspanya’nın Madrid kentindeki Jarama nehri yakınlarında yetiştirilen güreş boğalarını hatırlatmak için verildi.

Küçük ama etkisi büyük: Urraco

lamborghini urraco

Lamborghini Urraco şirketin sekiz silindirli motor kullandığı iki modelden (Diğeri Jalpa) biridir. Adını güreşmek için yetiştirilen küçük boğalardan alıyor. Bertone tasarımcısı Marcello Gandini tarafından tasarlanan bu model Torino Otomobil Fuarı’nda tanıtıldı.

O dönemler İtalya’da petrol krizi nedeniyle vergiler artmıştı. Ülkede uygun fiyatları araba pek bulunmadığından Lamborghini, Ferrari Dino ve Maserati Merak alternatifi bir araba üretmeyi düşündü. Ucuz olduğu için motoru zayıf ve görece diğerlerinden kalitesizdir.

Yukarı doğru açılan kapı efsanesi başlar: Countach

lamborghini countach

O dönemlerin modası olsa gerek ‘kama şeklinde araba üreten kimse kalmasın’ furyasına katılarak Lamborghini Countach modelini üreterek piyasada yerini aldı. Tasarımın büyük ölçüde amacı motor yuvasını genişletecek şekilde yolcu kabinini ön tarafa konumlandırmaktı. Arka tampon tasarımı itibarıyla büyük eleştirilere maruz kalan Lamborghini Countach modeli, arge ekibine bildirilerek acil bir şekilde düzenlemeye alınmıştı.

Adını ise Piemontça’da güzel bir kadını gören erkeğin tepki olarak verdiği nida ya da nara olan Countach kelimesinden almış. Hani şu aşırı beğendiğimiz yukarı doğru açılan kapılar yok mu? İşte bu modelde ilk defa kullanıldı. 455 hp V12 motora sahiptir. Ulaşabildiği maksimum hız ise 305 km/s’dir.

Kafaları fazla çıkartmayın: Silhouette

lamborghini silhouette

Lamborghini Silhouette modeli en az üretilen modellerden biridir ve toplamda 55 adet üretilmiş olup günümüze kadar 31 tanesi ulaşabilmiştir. Urraco’ya nazaran daha sivri bir tasarımı olsa da targa tavan fikrinin uygulandığı ilk model olarak Lamborghini için değeri büyüktür. Transversal olarak yerleştirilen 3 L hacminde sekiz silindirli bir motoru vardır.

Lamborghini Silhouette 1976 yılında Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtıldı. Maksimum hızının ise 260 km/s olduğunu belirtelim. Tabii bu biraz başarısız bir model olduğu için yerini aynı görünüme sahip olan Jalpa’ya devretti.

Ciddi bir tasarım hatasıyla gelen: Jalpa

lamborghini jalpa

Lamborghini Jalpa, Silhouette modelinin gelişmiş ve başarılı versiyonu olarak bilinir. Ekonomileri zorlamayacak şekilde 3.5 L sekiz silindirli 255 hp gücünde motor kullanılmıştı. Adını ise ünlü bir boğa cinsinden almış olan bu modelden 419 adet üretilmiştir. Jalpa’nın ulaşabildiği maksimum hızın 235 km/s olduğunu belirtelim.

Aracın tek kötü yanı kullanılan iç malzemenin yapısı ve rengi nedeniyle aracın içerisinde yansımalar oluşuyor ve görüşü etkileyebiliyordu. Zaten kısa süre içerisinde bu nedenlerle satışı azalmış ve üretimi durdurulmuştu.

Herkes tarafından bilinir şanımız 'Rambo Lambo'dur lakabımız: LM002

lamborghini lm002

Lamborghini LM002 şirket tarihindeki ilk SUV model arabadır. 1986 yılında Brüksel Otomobil Fuarı’nda tanıtılan bu modelden toplamda 328 adet üretildi. Dönemin ABD askeri arazi aracı olan HMMWV’ye rakip olarak üretilen bu arabada 5,2 L on iki silindirli motor vardı. Namı diğer ‘Rambo Lambo’ olan bu model zamanla yerini Lamborghini Urus’a devretti.

Şeytan'ı bile arkasında bırakan: Diablo

lamborghini diablo

Adını İspanyolca’da şeytan anlamına gelen Diablo’dan alan bu model ortadan motorlu, arkadan itişlidir. Lamborghini Diablo saatte 320 kilometreyi aşan ilk Lamborghini modelidir. Volkswagen grubu Lamborghini’yi bu modelden önce satın almış ve ilk iş olarak bunu üretmiştir.

550 hp gücünde 5.7 L V12 motor ile gelen Lamborghini Diablo toplamda 758 adet üretilmiştir. Neredeyse her modelde olduğu gibi bu modelde de tasarım kısmında Marcello Gandini imzası bulunuyor.

Adeta Batman'in günlük arabası gibi olan: Murciélago

lamborghini murcileage

Lamborghini Murciélago 575 hp 6.2 L V12 motoruyla kelimenin tam anlamıyla bir amiral gemisiydi. Countach ile başlayan tasarım yoluna devam eden Lamborghini bu model ile Red Dot tasarım ödülü aldı. Hatta bu modelin bir özel versiyonu daha firmanın 40. yıldönümü için 50 adet olacak şekilde üretildi.

İsmini Córdoba'da 1879’daki boğa güreşinde 24 kılıç darbesine rağmen ayakta kalıp güreşe devam eden ve matador tarafından öldürülmeden arenadan çıkarak çok nadir gerçekleşebilecek bir olayı başarmış olan Murciélago isimli boğadan aldı. ‘Batman’in günlük arabası değil mi bu?’ dediyseniz çok doğru.

Lamborghini tarihinin en çok üretilen arabası: Gallardo

lamborghini gallardo

Lamborghini Gallardo firmanın en çok ürettiği araba modeli olarak bilinir. Vites kolu olmasa da 6 vitesli istenildiğinde manuel olarak kullanılabilen e-gear shifting system adında bir şanzıman teknolojisine sahipti. 5 L V12 motoruyla ulaşabildiği maksimum hız 310 km/s olsa da 0’dan 100 km/s’e 4 saniyede çıkmaktadır.

Üretildiği dönemde İtalyan polisine de bir adet hediye edilen Lamborghini Gallardo, adını ünlü bir İspanyol güreşçi boğa yetiştiricisi olan Francisco Gallardo’dan almaktadır. Bu modelden 14.022 adet üretilmiştir.

Uçaklar kadar hızlı olduğunu iddia eden: Reventon

lamborghini reventon

Lamborghini Reventon ilk olarak 2007 Frankfurt Otomobil Fuarı’nda tanıtıldı. Bir adet Lamborghini müzesinde sergilenmek üzere toplamda 20 adet üretildiğini söyleyen firma, resmi basın açıklamasında modelin dış tasarımının ‘en hızlı uçaklardan’ alındığını ilham alınarak geliştirildiğini belirtti.

Alıcılarının her birinin ismi iki koltuk arasındaki bölüme damgalanmış olan bu model, adını ise 1943’te matador Felix Guzman’ı öldüren çok ünlü bir boğadan almış. 0’dan 100 km/s’e 3,4 saniyede çıkarak, maksimum hızı ise 340 km/s olmasıyla kendisi Lamborghini’nin en güçlü ve pahalı modelidir. İspanyolca’da ‘patlayan’ anlamına gelen bu model hakikaten patlamıyor mu?

Organik olarak en iyisi: Sesto Elemento

lamborghini sesto elemento

İtalyanca’da altıncı element anlamına gelen Lamborghini Sesto Elemento 5.2 L V10 motora sahip aşırı hafif bir modeldir. Otomobilin ham maddesi karbon fiber olduğundan isminde de karbon’un periyodik tablodaki atom numarası olan altıya atıfta bulunulmuştur. Bu modelden toplamda 20 adet üretilmiştir. Maksimum hızının ise 350 km/s olduğunu belirtelim.

Türünün son örneği: Aventador

lamborghini aventador

Reventon'a çok benzeyen Aventador, 6498 cc kapasiteli 60 derece V12 motora sahiptir. 700 beygir gücünde olan Aventador, 0'dan 100 km/s'e 2,9 saniyede çıkmaktadır. Maksimum hızının ise 350 km/s olduğu söylenmektedir. Murciélago'nun yerini alan Aventador, Lamborghini tarafından 'türünün son örneği' olarak tanıtılmaktadır.

Daha 'agresif' bakan güncel modellerden: Huracán

lamborghini huracan

Lamborghini Huracán ilk olarak 2014’te Cenevre Otomobil Fuarı’nda tanıtılmıştır. 610 hp 5.2 L V10 motora sahip olan bu modelin ismi İspanyolca’da ‘kasırga’ anlamına gelir. Günümüzde hâlâ üretilmeye devam etmektedir. 0’dan 100 km/s’e 3,2 saniyede çıkmakta, maksimum hızı ise 345 km/s olarak bilinmektedir.

Ayrıca ANIMA adlı entegre sürüş kontrol sistemi bulunmaktadır. Yakından incelerken dikkat edin aşık olabilirsiniz. Tabii her Lamborghini modelinde olduğu gibi bu modelin ismi de cesaretiyle nam salmış Huracán adlı boğadan alınmıştır.

Ve yıllar sonra yeniden Lamborghini bir SUV yapar: Urus

lamborghini urus

Lamborghini Urus firmanın ürettiği ikinci SUV modelidir. İlk olarak 2012’de Pekin Otomobil Fuarı’nda bir konsept olarak tanıtılsa da üretimi Aralık 2017’de başlamıştır. İsmini yaban öküzü olarak da bilinen modern evcil sığırların atası olarak bilinen Urus’tan almaktadır. 0’dan 100 km/s’e 3,2 saniyede çıkarak ve 305 km/s maksimum hıza sahip olarak, dünyanın en hızlı SUV’si olarak bilinmektedir.

4 L twin-turbo V8 motoruyla gelen crossover SUV modelinin firmanın agresif tasarım tarzına uyduğunu görebiliyoruz. Her gün biraz daha büyüyen SUV pazarına da el atan Lamborghini, Bentley Bentayga, Audi Q7, VW Touareg, Rolls Royce Cullinan, Porsche Cayenne ve Range Rover gibi SUV markalarına rakip olarak bu aracı üretti.

17
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
17
2
1
1
0