Martı, New York Borsası'ndan Çıkarılabilir: Hisse Değeri 1 Doların Altına Geriledi!

48
16
11
3
1
Kısa sürede büyük adımlar atarak ülkemizin sayılı girişimleri arasına adını yazdıran Martı, geçtiğimiz ay New York Borsası girdi. 8,69 dolarlık hisse değeriyle borsaya giren Martı, bir ay sonra 1 doların altına geriledi.

Türkiye'deki yolculuğuna önce elektrikli scooter ile başlayan sonraki aşamada ise giderek genişleyen Martı, bundan birkaç ay önce çok önemli bir haberle gündeme geldi. Şirketin New York Borsası'na (NYSE) dahil olacağı açıklandı. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) onayı alan şirket, bir süredir borsaya giriş için gün sayıyordu.

Daha öncesinde 13 Temmuz olarak belirlenen Martı'nın New York Borsası'na girişi erkene çekilerek 11 Temmuz'da gerçekleşmişti. MRT koduyla New York borsasında işlem görmeye başlayan Martı'nın hisse değeri, girişinden çok kısa bir süre sonra düşüş yaşamıştı. Aradan geçen bir ayın ardından ise şirketin hisse değeri 1 doların altına kadar geriledi. 

Martı'nın düşen hisse değeri sonrasında delist olabilir!

13 Temmuz tarihinde New York Borsası’nda (NYSE) işlem göreceği açıklanan Martı'nın halka arzı erken bir şekilde 11 Temmuz'da gerçekleşti. MRT koduyla hisse satışına başlayan şirket, kısa bir süre sonra hisse değerinde kayıp yaşamıştı. 8,69 dolarlık hisse değeriyle açılış yapan Martı, geçen bir ayın sonunda giderek değer kaybetti. Şirketin şu andaki güncel değeri 0,92 dolar. 

Şu an için 0,92 dolardan işlem görse de Martı, en düşük hisse değeri olarak 0,87 dolara kadar gerilemişti. Hisse değeri 1 doların altına düşen şirket, delist tehlikesiyle karşı karşıya. Yani düşen hisse değeri, Martı'nın gerekli koşulları sağlayamaması nedeniyle liste dışı kalmasına ve borsadan çıkarılmasına neden olabilir. 

Eğer Martı, önümüzdeki 30 gün içerisinde 1 doların üzerine çıkamazsa, borsaya veda etmekle karşı karşıya kalacak. Nasdaq, Martı'ya hisselerini 1 doların üzerine çıkarması için 180 gün süre tanıyacak. 

Nisan 2022 itibarıyla 100 milyon dolarlık değerlemeye ulaşan Martı'nın CEO'su, SEC'in verdiği onaylardan sonra memnuniyetini şöyle dile getirmişti:

Binlerce çalışanımız, milyonlarca kullanıcımız ve 45 binden fazla aracımızla paylaşımlı, çevreci, elektrikli ulaşımı Türkiye'nin dört bir yanına götürme hedefimizle çalışmalarımıza devam ediyoruz. New York Borsası’na açılma süreciyle birlikte Martı, daha da çok büyüyecek.

Önümüzdeki yıllarda, tüm ulaşım araçlarının elektrikli ve paylaşımlı olacağına inanıyoruz. Dünyanın en büyük ekonomisiyle aynı borsada yer alacak Martı, NYSE'ye doğrudan açılan ilk Türk firması olma şerefine nail oldu.

Martı'ya brüt 280 milyon dolar kazandıracağı düşünülüyordu:

Martı'nın New York Borsası'na açılış macerası geçtiğimiz yıl başladığında şirketin borsaya açılmasıyla bilançosuna brüt 280 milyon dolar nakit girmesinin beklendiği paylaşılmıştı. Ayrıca halka açılmanın ardından şirketin sermayesini artırarak araç filosunu genişletmesi ve yeni hizmetleri kullanıma sunabileceği kaynaklara rahatça ulaşması bekleniyordu. 

Kaynak : https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/new-york-borsasinda-acilis-gongunu-marti-calacak/2938414
48
16
11
3
1
Emoji İle Tepki Ver
48
16
11
3
1