Togg, Bir Gurbetçi Yüzünden Fransa’da Marka Tescili Alamıyor (Togg'dan Açıklama Geldi)

160
47
11
11
4
Togg, Fransa'da bir gurbetçinin aynı ismi kullanarak aldığı marka tescili nedeniyle ismini bu ülkede tescillendiremiyor. Fakat olayın içinde bazı garip detaylar da bulunuyor.

Türkiye’nin ilk yerli elektrikli otomobilini yollara çıkarmaya hazırlanan Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (Togg), adıyla ilgili sorunlar yaşamaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl “togg.comalan adını alamayan girişim, bu kez bir marka tescili davasıyla gündeme geldi.

Togg, bir Türk tarafından Fransa’da kurulan aynı adlı tekstil markası nedeniyle Fransa'da tescil sorunuyla karşı karşıya kalmış durumda.

Bir Türk’ün kurduğu Fransa merkezli tekstil markası: TOGG

togg

Muhittin Şahin tarafından kurulan TOGG markası, Fransa’da 3, 18 ve 25 numaralı ticari marka sınıfları üzerinden 2019 yılında tescillendi. 3. madde tekstil ürünleri, 18. madde deri ürünleri ve 25. madde de çanta ve aksesuar üretimini kapsıyor.

Tescilin yapıldığı tarih ise fazlasıyla dikkat çekici:

togg

Resmi belgelere göz attığımızda, Muhittin Şahin’in TOGG markasını Fransa’da 30 Aralık 2019’da tescil ettiğini görüyoruz. Hatırlayalım: Yerli otomobil Togg, 27 Aralık 2019’da tanıtılmıştı.

Muhittin Şahin’in bu tescil tarihinde ‘tesadüfi’ bir şey olup olmadığı hakkında bir şey söylemek şu aşamada oldukça zor. Söz konusu marka tescilinin son geçerlilik tarihi ise 30 Aralık 2029 olarak gösteriliyor.

Peki nedir bu tekstil markası TOGG?

togg

Henüz geçtiğimiz günlerde basını takip ettiyseniz, Adriana Lima’nın üzerinde ‘TOGG’ yazılı kıyafetler ile sokaklarda dolaştığı fotoğrafları görmüşsünüzdür. İşte bu TOGG, o Fransa merkezli TOGG. 

togg

TOGG’un alışveriş yapılabilen internet sitesinin alan adı “toggstore.fr” ise 18 Ekim 2022’de alınıyor. Bu bilgiler, who.is üzerinde herkese açık bir şekilde gösteriliyor.

Olaya geri dönelim: Togg, TOGG yüzünden Fransa’da markayı tescil edemiyor:

Togg, tüm dünyada marka tescilini almayı başarmış olsa da Fransa'da, 3, 18 ve 25. maddelerinin tescilli olması nedeniyle bu kategoriler özelinde tescil alamıyor. Mahkeme, Togg’un itirazını da kabul etmiyor ve gurbetçi ile anlaşma yoluna işaret ediyor.

Togg yöneticileri, Muhittin Şahin ile irtibata geçmeye karar verdiği aktarılsa da durumun akıbeti bilinmiyor. Öte yandan Muhittin Şahin, Togg yetkililerinden yalnızca TOGG markalı tekstil ve aksesuarları kendi üretip satmak istiyor.

GÜNCELLEME: Togg'dan açıklama geldi!

Togg, bazı yayın kuruluşlarının Fransa ile birlikte Avrupa Birliği'nde de marka tescili alamadığı iddialarına yönelik açıklamada bulundu. Togg, AB'de marka tescili aldığını ancak Fransa'daki davanın henüz devam ettiğini açıkladı. Şirketin LOG'a yaptığı açıklama şu şekildeydi:

“Kısa süre önce sosyal medyada bazı hesaplarda, daha sonra ulusal çapta yayın yapan bazı gazetelerin web sitelerinde “Togg’un adı da Fransa’dan” “Togg Fransız patentli çıktı” gibi başlıklarla Togg markasının Avrupa’da tescilli olmadığına dair bazı iddialar yer aldı. Bu iddialar gerçeği yansıtmamaktadır. Togg, AB Marka Ofisi tarafından 15 Aralık 2021 tarihinde yayınlanan onay sertifikasıyla, eksiksiz tüm ürün gruplarını içeren toplam 45 sınıfta tescil edilmiştir.

Avrupa Birliği’nde tüm ürün grupları için Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. adına tescil edilen markanın tüm ürün gruplarındaki kullanım hakkı şirketimize aittir. Togg’un dünyaya tanıtıldığı 27 Aralık 2019 tarihinden birkaç gün sonra 30 Aralık 2019 tarihinde 03, 18 ve 25. Sınıflarda kötü niyetle alınmaya tescil edilmeye çalışıldığı açık olan Fransa’daki marka, Togg’un AB’nin tamamında ve tüm sınıflarda tescil edilmesiyle kötü niyetli hale gelmiştir. Markanın sahibi olduğunu iddia edilen kişiyle herhangi bir pazarlık yürütülmemektedir, Fransa’da mahkeme süreci devam etmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

160
47
11
11
4
Emoji İle Tepki Ver
160
47
11
11
4