Android Cihazlardaki “.nomedia” Dosyası Nedir, Ne İşe Yarar?

31
6
1
1
1
.nomedia uzantısına sahip olan dosyalar telefonunuzun performansını arttırabilir, batarya ömrünü uzatabilir ya da medya dosyalarınızı küçük işlemlerle gizleyebilir. Biz de yazımızda bu işlemleri nasıl yaptığını, kendi .nomedia uzantılı dosyanızı nasıl hazırlayabileceğinizi ve hatta nasıl silebileceğinizi açıklıyoruz.

Belki başınıza gelmiştir. Android işletim sistemli telefonunuzun dosyalarında gezinirken .nomedia uzantılı, ismi olmayan amaçsız bir belge görebiliyoruz. Aslına bakarsanız bu dosya hiç de amaçsız değil. Hatta çok pratik ve zekice hazırlanmış bir dosya olduğunu söylemekte fayda var.

Bu noktada hemen söyleyelim. Endişelenecek hiçbir şey yok. Bu tip dosyalar hiçbir şekilde zarar verme amacına sahip değil. Aynı zamanda .nomedia virüsü gibi bir durum da söz konusu değil. Peki ama bu dosyanın telefonumuzda işi ne? Dilerseniz ayrıntılı .nomedia rehberimize başlayalım.

nomedia dosyası nedir?

nomedia dosyası nasıl açılır

.nomedia uzantısına sahip dosyalar, Android işletim sistemli cihazlarda görülen bir dosya tipidir. Yalnızca Android yüklü telefon ve tabletlerde görülebilir. Bu tarz dosyalar asla isme sahip olmaz. Amaçları ise, uygulamalara o konumda medya dosyaları olmadığını söylemekten ibaret.

Bu sayede uygulamalar medya araması yaparken bu konumlara bakmaz. Bu da kullanıcıya zaman kazandırır. Örneğin “datafiles” isimli bir klasör var. Bu klasörün içinde .nomedia dosyası bulunuyor. Çoğu uygulama cihaz içinde medya ararken .nomedia dosyasını görünce yanlış yerde aradığını anlıyor.

nomedia dosyalarının kullanım alanları nelerdir?

nomedia virus

.nomedia uzantısına sahip dosyaların asıl amacı bulundukları klasörleri uygulamalardan gizlemek. Bu yüzden, gizli kalmasını istediğiniz medyaların bulunduğu klasöre bu tarz bir dosya koyabilirsiniz. Bunun yanı sıra, gizli kalmasından daha çok karşınıza çıkmasını istemediğiniz medya dosyalarını da bu şekilde gizleyebilirsiniz.

Örnek olarak, başkalarının görmesini istemediğiniz fotoğraf ve videolar var diyelim. Bu dosyaların hepsini sonradan gizleyeceğiniz bir klasör açarak içine atabilirsiniz. Bundan sonra yapmanız gereken şey, bu klasöre bir .nomedia dosyası eklemek. Bu sayede telefonunuzu kullanan kişisel siz onların ne görmesini istiyorsanız onu görecek.

.nomedia uzantılı bir dosya kullanmanın bir başka yolu ise, medya oynatıcı programınızın arama yaparken bakmasına gerek olmadığını düşündüğünüz klasörlere eklemek. Silmek istemediğiniz ancak bir uygulama ile açmayacağınız dosyaları bu şekilde gizlerseniz, hem batarya hem de telefon hızı tarafında bir artış sağlayabilirsiniz.

.nomedia dosyası silme - oluşturma nasıl yapılır?

.nomedia dosyası nasıl oluşturulur?

.nomedia oluşturma programı

.nomedia dosyasının ne için kullanıldığını açıkladık. Şimdi de nasıl kullanacağınızı anlatma vakti. Bu işlemi telefonunuzdan, tabletinizden ya da bilgisayarınıza cihazınızı bağlayarak yapabilirsiniz. Cihazlar üzerinden yapmak için ilk olarak g(x) labs tarafından geliştirilen Nomedia isimli programı indirerek talep ettiği izinleri vermeniz gerekiyor.

Yüklediğiniz Nomedia uygulamasına girin. Sizi medya dosyası olan klasörlerin listelendiği bir ekran karşılayacak. Bu ekranda yapmanız gereken işlem çok basit. Tek yapmanız gereken .nomedia dosyası oluşturmak istediğiniz klasörü bulmak. Sonrasında klasörün sağ tarafında bulunan butona basarak aktif hale getirin.

Bu işlemi yaptıktan sonra, gizlediğiniz klasör çoğu uygulama tarafından görünmeyecek. Bu uygulamalara Galeri bile dahil. Yani .nomedia dosyası oluşturarak gizlediğiniz bir klasör, galerinizin başka biri tarafından açılması durumunda güvende oluyor. Tabii uyarmış olalım, .nomedia dosyasını kaldırana kadar siz de Galeri’de klasörünüzü göremezsiniz.

nomedia nasıl oluşturulur

Şimdi de .nomedia dosyasını bilgisayar üzerinden telefonunuzda ya da tabletinizde nasıl oluşturabileceğinize bakalım. Bu yöntemi pek tercih etmek istemeyebilirsiniz. Çünkü uygulamayı kullanmaya göre biraz daha fazla vakit alan bir yöntem. Bu yüzden dilerseniz hemen anlatmaya geçelim.

Bu işlem için yapmanız gereken ilk şey, bilgisayarınız üzerinde bir not defteri dosyası oluşturmak. Oluşturduğunuz not defteri dosyasını tamamıyla boş bırakmanız lazım. Ne bir harf, ne bir boşluk, tamamen boş olmalı. Daha sonra Farklı Kaydet’e basarak, Kayıt Türü’nü “Tüm Dosyalar (*.*)”a çevirin.

nomedia oluşturma işlemleri

Kaydet’e bastığınız zaman, .nomedia dosyası hazırlanmış olacak. Şimdi kaydettiğiniz .nomedia dosyasını, Android cihazınızı bilgisayarınıza bağlayarak istediğiniz medya klasörüne atabilirsiniz. Böylelikle klasörünüzü medya aramalarına kapalı hâle getirebilirsiniz. Bu uygulamalar arasında biraz önce söylediğimiz Galeri de bulunuyor.

.nomedia dosyası nasıl silinir?

nomedia dosyası nasıl silinir

.nomedia dosyasını silme işlemiyle alakalı en güzel şeylerden biri, cihaz ya da bilgisayar üzerinden oluşturmanızın, silme kısmında etkisi olmaması. Yani cihaz üzerinden oluşturduğunuz .nomedia dosyasını bilgisayar, bilgisayar üzerinden oluşturduğunuzu ise cihazınız üzerinden silebilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğimiz Nomedia uygulamasını kullanarak silmek istiyorsanız, yapmanız gereken ilk şey uygulamaya girmek. Klasörler listelendiği zaman, en aşağı inerek .nomedia dosyasını silmek istediğiniz klasörü bulun. Daha sonra sağ tarafta bulunan butona basarak pasif hâle getirin.

.nomedia dosyasını silme işlemini bilgisayarınız üzerinden yapmak istiyorsanız, ilk olarak cihazınızı bilgisayarınıza bağlayın. Daha sonra cihazınızın dosyalarına girin. Burada .nomedia dosyasını kaldırmak istediğiniz klasörü bulun ve açın. Son olarak, .nomedia dosyasını normal bir dosya silme işlemi yapıyormuş gibi silin.

.nomedia kullanmak mı, kasaya koymak mı?

nomedia

.nomedia dosyası kullanmak özellikle gizlilik açısından oldukça pratik olsa da ne yaptığını bilen birinin medyanıza ulaşmasına kesinlikle engel olamaz. Galeri’ye giren biri medya dosyalarını göremiyor olsa da telefonun kendi Dosya Yöneticisi’ne girdiği zaman klasörler arasında bu dosyaları bulması mümkün.

Kasaya koyduğunuz fotoğraflarsa, kasanın asıl amacının gizlilik olması sebebiyle Dosya Yöneticisi gibi programlar tarafından bulunamaz. Zaten .nomedia dosyalarının asıl amacı medyaları insanlardan gizlemek değil, medya araması yapan uygulamalardan gizlemek. Bunun da sebebi yukarıda söylediğimiz gibi batarya ve telefon performansını arttırmak.

.nomedia uzantısına sahip dosyaların ne işe yaradığını, nasıl oluşturulduğunu ve nasıl silinebileceğini anlattığımız yazımızın sonuna geldik. Aslında internet üzerinde .nomedia indirmek için siteler de mevcut ancak en güvenilir olanı bu dosyaları kendiniz oluşturmanız.

31
6
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
31
6
1
1
1