Türkiye Sokaklarında Görülen ve Birbirinden Yaratıcı Zekâların Ürünü Olan 12 İlginç Reklam

45
11
7
3
2
Gerilla pazarlama, beklenmedik yerlerde ve zamanlarda; geleneksel, hepimizin bildiği pazarlama ya da reklam taktiklerinden çok farklı araçlarla yürütülür. Ülkemizde yapılmış, yaratıcı zekanın göstergesi olan bu reklamların bazılarını sizler için derledik.

Gerilla pazarlama, reklamı yapılmak istenen ürünün daha az para harcanarak daha akılda kalıcı olmasını sağlar. Tercih edilmesindeki amaç ise tüketicileri şaşırtmak, ilgi çekmesini sağlamaktır.

Yeni nesil reklamcılığın en önemli yapı taşlarından biri olan gerilla pazarlamanın birbirinden ilginç ve farklı örnekleri bulunuyor. Gelin, ülkemizde yapılmış bu reklamlara yakından bakalım.

Bir sabah İstanbul, Nişantaşı’nda bir apartmanda onlarca renkli oyuncak ayı ortaya çıktı.

yumoş reklam

“Yumoş deterjan çok iyi çıktı!” sloganıyla dikkat çeken reklam, sadece sokaklarla sınırlı kalmadı; aynı zamanda sosyal medyada da büyük yankı uyandırdı. Aşırı dikkat çeken renkli ayıcıklar çok beğenildi.

Yerde bulduğunuz her parayı almaya kalkmayın, sonu hüzünle bitebilir.

para reklam

Ankara’da bir lastik bayiinin yaptığı broşür çalışması, gerilla pazarlama için ülkemizdeki en ilginç örneklerden biri.

50 TL şeklinde basılmış ve katlanmış bir şekilde sokaklara atılan bu afiş, uzun süre sosyal medyada konuşuldu.

Ankara’da yıllardır var olan ‘buraya bakarlar’ yazan reklam panosu reklamı.

buraya bakarlar

Ankara’ya gittiyseniz ya da orada yaşıyorsanız metrodaki bu göz ve yazıyı bilirsiniz. Reklam panolarının içinde yer alan bu yazının ardında harika bir gerilla pazarlama taktiği yatıyor.

"Gökyüzüne bak, Ay'ı gör."

monolit

İlk olarak ABD, Romanya, Birleşik Krallık ve Belçika’da görülen monolit, Türkiye’de Göbeklitepe yakınlarında ortaya çıkmıştı. Gizemli monolitin üstünde Göktürk alfabesiyle ‘Gökyüzüne bak, Ay’ı gör’ yazıyordu.

Dünyanın dört bir yanında olduğu gibi ülkemizde birden ortaya çıkan bu monolitin bir tanıtım parçası olduğu ortaya çıkmıştı. Türkiye Milli Uzay Programı’nın tanıtımı olan bu monolit, uzun süre gündemden düşmemişti.

Otobüs beklerken kanepede keyfinize bakmak istemez misiniz?

ikea

Ülkemizde yapılan belki de en konforlu reklamlardan biri IKEA’nınkiydi. 2006 yılında İstanbul, Kalamış’ta bir durağa kanepe yerleştiren firma, sokak ortasında gerilla pazarlamanın en büyük örneklerinden birini uygulamalı bir şekilde kullanıcılara sundu.

Hırsızlara karşı sigortanın önemi hiç bu kadar iyi anlatılmamıştı.

sigorta

Bir sigorta firmasının balkona yerleştirdiği hırsız görünümlü manken sayesinde reklam oldukça dikkat çekti. “Hırsızlar size gelmeden Anadolu Sigorta’ya gelin” sloganıyla paylaşılan reklam, hala gerilla pazarlama denince akla ilk gelenler arasında yer alıyor.

"Samsung, hepsinden büyüktür."

Samsung, Bağdat Caddesi’nde bulunan Apple Store’un hemen önünde bir reklam panosu kiraladı. Şirket, video şeklindeki reklamda yeni telefonlarının diğer tüm akıllı telefonlardan daha büyük olduğunu söylüyordu.

"E bu domates cam siliyor."

şok

Şok’un yaptığı bu reklam, hem kullanılan manken hem de sloganıyla oldukça ilgi çekici. Sloganda ise ‘Bir domates eve o kadar paraya geliyorsa, camı da silmesi gerekir diyorsan... Şok. Çok çok ucuz çok’ yazıyor.

Bu asansörde bir gariplik var.

ilginç reklamlar

Becel’in ‘Kalbini Sev Harekete Geç’ sloganıyla yaptığı bu reklam çalışması asansörü kullanmayı düşünenleri şaşkınlığa düşürüyor. Reklamın amacı ise insanları harekete geçirip sağlıklarını korumak.

Boş duvar bulduk mu reklam koymadan olmaz.

telsim

Telsim’in bu efsane çalışması, ülkemizdeki unutulmaz reklamlar arasında yer alıyor. Reklamın hikayesini buradan okuyabilirsiniz.

Netflix’ten sevgilerle...

netflix

Gerilla pazarlama konusunda dünyada oldukça farklı şeyler sunan Netflix, ülkemizde de ilgi çekici bir çalışmaya imza attı. Narcos dizisinin tanıtımı için İstanbul’dan geçen bir geminin üzerine ‘Narcos Kolombiya’dan Sevgilerle, Netflix’ yazan bir pankart asıldı.

Bu durakta otobüs beklerken stresinizi atabilirsiniz.

stress durağı

Turkcell’in, sınav stresi yaşayan gençler için hazırladığı bu durak oldukça ilgi çekiciydi. İnsanlar bu durakta kum torbasına yumruk atıp, bağırma kabininde bağırabiliyorlardı aynı zamanda ataride dövüş, vurma oyunları oynayarak stres atabiliyorlardı.

"Sigara, havanızı bozmasın."

yeşilay

Yeşilay tarafından hazırlanan bu reklamın en dikkat çekici yanı astronotlar oldu. Reklamın amacı, sigaranın yalnızca tüketiciye değil, çevresindekilere de zarar verdiğiydi.

Bunun için astronot kıyafetiyle dolaşan biri, İstanbul’un çeşitli noktalarında insanlara “sigara, havanızı bozmasın” ve “sigarayı bırakın, hayatınız değişsin” yazılı broşürler dağıttı.

Bonus: Çok sormuşsunuz, linki şehrin ortasına bıraktık.

vodafoneyanımda

Hatırlarsanız; Vodafone Türkiye, büyük şehirlerde bazı noktalara fotoğrafta da gördüğünüz gibi dev linkler bırakmıştı. Günlerce ne olduğu anlaşılmaya çalışılan bu dev linklerin sırrı sonunda çözülmüştü.

Dev şirket, online alışveriş platformu Her Şey Yanımda'yı ilginç bir yöntemle tanıtarak uzun süre gündemde kalmıştı.

45
11
7
3
2
Emoji İle Tepki Ver
45
11
7
3
2