iPhone Almak Zorlaştı mı Kolaylaştı mı? İşte Türkiye'nin iPhone-Asgari Ücret Endeksi

102
17
14
10
1
Dolar kurunun yükselmesiyle iPhone fiyatları da seneler içinde kendisini katladı. Tabi asgari ücret de bu süreçte yerinde durmadı. Peki, iPhone fiyatları son 10 yılda asgari ücrete kıyasla ne kadar arttı? Biz de iPhone fiyatlarının asgari ücrete oranının yıllara göre değişimini ortaya koyarak Türkiye'nin iPhone-asgari ücret endeksini çıkardık.

Türk Lirası’nın son yıllarda yaşadığı ve günümüzde de devam eden değer kaybı, her türlü üründe fiyatların artmasına neden oldu. Doların artmasıyla birlikte özellikle büyük oranda dışa bağlı olduğumuz teknolojik ürünlerde fiyatlar biz ‘ütopik seviyelere ulaştı’ dedikçe bizi daha da yanıltmayı başardı ve önüne herhangi bir sınır koymadan artma yolunda devam etti.

Bu artışı en somut bir şekilde görebildiğimiz ürünler, akıllı telefonlar oldu. Apple gibi fiyatını genel oranda sabit tutan bir şirketin telefonları dahi ülkemizde bir anda 10 bin TL'ye yakın artışlar gördü. Peki, yaşanan bu artışlar asgari ücretle kıyaslandırıldığında ortaya nasıl bir tablo çıkıyor? iPhone fiyatı, yıllar içinde asgari ücrete göre nasıl bir değişim gösterdi? Sizler için bu soruların cevabını net bir şekilde verdik.

iPhone fiyatları, son 10 yılda asgari ücrete göre nasıl değişti?

Standart modeller:

iphone 14

  • *Aynı sene içinde tanıtılan iPhone SE veya  iPhone XR gibi telefon modellerine bu tabloda yer verilmedi. Ayrıca 2019 yılında tanıtılan iPhone 11'in 2018 yılında tanıtılan iPhone Xs'ten ucuz olmasının nedeninin, Apple'ın isimlendirmede değişiklik yaprak 2019 yılından itibaren ortanca modeli iPhone 11 yerine iPhone 11 Pro olarak adlandırmasından, en uygun fiyatlı modeli ise iPhone 11R yerine iPhone 11 olarak adlandırmasından kaynaklandığını belirtelim.
  • **Yeni iPhone modeli eylül ayında tanıtılacak, bu oran yalnızca güncel asgari ücret ve mevcut en yeni iPhone modelini kapsıyor. Apple'ın olası bir zam kararı sonrasında bu oran değişiklik gösterebilir.
  • Tüm fiyatlar, cihazların lansman fiyatları baz alınarak hesaplanmıştır. Sadece 2023 yılında iPhone 14 için 8 Haziran 2023'te uygulanan zam hesaba katılmıştır.

En üst düzey modeller:

iphone 14

  • *Yeni iPhone modeli eylül ayında tanıtılacak, bu oran yalnızca güncel asgari ücret ve mevcut en yeni iPhone modelini kapsıyor. Apple'ın olası bir zam kararı sonrasında bu oran değişiklik gösterebilir.
  • Tüm fiyatlar, cihazların lansman fiyatları baz alınarak hesaplanmıştır. Sadece 2023 yılında iPhone 14 Pro Max için 8 Haziran 2023'te uygulanan zam hesaba katılmıştır.

iPhone serilerinin en yüksek modellerine baktığımız durumdaysa yıllar arasında büyük oynamalar görüyoruz. Bunun nedeniyse hem kurdaki yükseliş, hem de Apple’ın serilerinde artık daha yüksek donanımlı ve haliyle daha yüksek fiyatlı modellere yer vermeye başlamasıydı.

Peki önümüzdeki yıl durum nasıl olacak?

Önümüzdeki yıl durum nasıl olacak sorusunun cevabını vermek, ekonominin şu anki durumu nedeniyle pek de mümkün olmayabilir. Ancak bu noktada hatırlatmak istediğimiz önemli bir nokta bulunuyor: Apple, iPhone 14 serisiyle birlikte tüm iPhone modellerinin fiyatına da zam yapmıştı. Dolayısıyla önümüzdeki yıl bu yıla göre daha yüksek iPhone fiyatlarıyla karşılaşmamız oldukça muhtemel.

WWDC 2023'teki en önemli gelişmeleri derlediğimiz içeriklerimiz:

Apple'ın ilk iPhone lansmanından bu yana belki de en büyük yeniliği: Vision Pro tanıtıldı:

Tüm Apple ürünleri, sadece 2 hafta aradan sonra bir kez daha zamlandı:

iOS 17 resmen tanıtıldı:

iOS 17 ile birlikte yeni iPadOS, macOS, tvOS ve watchOS sürümleri de geldi:

Yeni 15 inç MacBook Air ve yeni Mac Pro da karşımıza çıktı. Yeni Mac Pro, Apple'ın bugüne kadarki en güçlü işlemcisi M2 Ultra ile geldi:

Apple Mac'lerin belki de en büyük eksikliğini, oyunları Mac'e getirecek projesini açıkladı:

Bu arada, bugüne kadar satılan en pahalı Apple ürünü olan 2019 Mac Pro, Türkiye'de satıştan kaldırıldı:

102
17
14
10
1
Emoji İle Tepki Ver
102
17
14
10
1