Otomobiller Soğuk Havalarda Neden Daha Fazla Yakıt Tüketir? Sebeplerini ve Tasarruf Yöntemlerini Anlattık

6
2
1
1
1
Soğuklar yavaştan kendini göstermeye başladı. Kış gelmek üzere, akaryakıta gelen zamlar devam ediyor ve soğuk hava aynı zamanda yakıt tüketimini de etkiliyor... Biz de sizler için soğuk havanın yakıt tüketimine olan etkilerini ve bunu nasıl en aza indirgeyebileceğinizi araştırdık.

Kışın yağan kar, yağmur ve soğuk hava, yolları kötüleştirerek sürüşü zorlaştırıyor. Üstelik otomobil sürücülerine zorlu anlar yaşatan soğuk havaların sürücülerin cebine de büyük zararı var. Soğuk havalar otomobillerin yakıt tüketimini daha da artırıyor. 

Yapılan testlere göre, kış aylarında yakıt verimliliği -5 derecede 20 dereceye göre yaklaşık %10 daha düşüyor. Ayrıca testler gösteriyor ki belli bir kilometrenin altında yapılan sürüşlerde sıcaklık 0’ın altında ise yakıt tüketimi %20 daha da artıyor.

Uzmanlara göre en az yakan otomobillerde bile karşılaşılan bu durum oldukça normal.

yakıt tüketimi

Çünkü kış aylarında hava, düşen sıcaklıklarla birlikte daha da yoğunlaşıyor. Haliyle otomobiller ilerlemek için ağırlaşan havayı itmek zorunda kalıyor. Aynı zamanda kötüleşen yollarda otomobiller hareket etmek için ekstra enerji harcıyor. Bunun sonucunda yakıt tüketimi daha da artıyor.

Ancak yakıt tüketimini etkileyen tek şey soğuk havanın kendisi değil. En büyük etmen soğuk hava olsa da soğuk hava etkisiyle otomobiller üzerinde oluşan birden çok etmenin birleşimi, yakıt tüketimini etkiliyor.

Peki soğuk hava nedeniyle oluşan bu etmenler neler?

Motor geç ısınınca yakıt tüketimi artıyor.

İnsanlarda olduğu gibi otomobillerde de belli bir ısı seviyesi var. Yani motor belli bir sıcaklıkta daha verimli şekilde çalışıyor. Ancak kış aylarında otomobillerin motorunun ısınması daha uzun sürüyor.

Motor ısınabilmek için normal rölanti devrinden biraz daha yüksek devirde çalışıyor. Bu da yakıt sarfiyatını artırıyor.

Soğuk hava, lastik basıncını düşürüyor.

kışlık lastik

Hava sıcaklığında yaşanan 10 derecelik bir değişiklik bile lastik basınçlarının ortalama 1 PSI değerinde düşmesine sebep oluyor. Bu da lastiklerin dönüş şeklini etkiliyor.

Yani lastik yuvarlanma direnci yükseldiği, ısınma süresi arttığı için kışın yakıt tüketimi olumsuz etkileniyor.

Isıtma ve aydınlatma elemanlarının sık kullanımı yakıt kullanımını etkileyen bir diğer etmen.

otomobil ısıtma sistemi

Malum, kışın gündüzler kısa geceler uzun. Bu yüzden otomobilin farları, iç ışıkları daha sık kullanılıyor. Aynı zamanda havalar soğuk olduğu için kalorifer, koltuk ısıtma gibi ısıtma elemanları daha çok kullanılıyor.

Özellikle ısıtma sistemi motor sıcaklığından faydalandığı için motorun ısınma süresini uzatıyor. Aydınlatma sistemi de aküden, elektrik sisteminden güç alıyor. Bu da motor gücünü, dolayısıyla da yakıtı etkiliyor.

Araçtaki yağlar kalınlaşarak sürtünmeyi artırıyor.

Kış aylarında hava sıcaklıklarının düşüşü motor yağı ve şanzıman yağının kalınlaşmasına ya da akışkanlığının azalmasına neden oluyor. Bunun sonucunda motor yağının motor içinde dolaşması zorlaşıyor. Aynı zamanda şanzıman sisteminin hareketli parçalara yaptığı sürtünme de artıyor. Tüm bunların sonucunda fazla yakıt tüketiliyor.

Yazdığımız bütün etmenler aslında tek başlarına gözle görülür, büyük değişikliklere neden olmaz. Fakat hepsi birleştiğinde sıcak aylara kıyasla kışın otomobillerde %10 ya da %20 arasında fazla yakıt tüketimi meydana gelir.

Tüm bunların yanı sıra yakıt sarfiyatını artıran en önemli etmen aracın bakımsız olması.

araç bakım

Hava şartları ne olursa olsun otomobil üreticisinin tavsiye ettiği kilometreler arasında düzenli bakım yapılması şart. ‘Peki kış aylarında yakıt tüketiminin artmasını engellemek için neler yapılmalı?’ diye soracak okurlarımız için birkaç basit ipucu veriyoruz.

  • Otomobilinizi ilk çalıştırdığınızda sıcaklığı sabit tutmak ve rölantide yüksek devirde çalışmasını engellemek için aracınızı kapalı garajda tutmalısınız. Bu sayede aküye binen yük azalır, motor yağı sıvı kalır ve otomobiliniz normal şekilde ısınır.
  • Aracınızın buz tutmuş camlarını çözebilmek ve içeriyi ısıtmak için çok uzun süre rölantide bırakmayın. Bunun yerine, buz kazıyıcı ya da buz çözücü kullanabilirsiniz.
  • Kış lastiği kullanmak ve lastik basıncınızı önerilen PSI değerinde kullanmak yakıt tüketiminizin artmasını engeller.
  • Kaliteli ve aracınıza uygun motor yağı kullanmak da fazla yakıt tüketimini engeller.

Kışın yakıt tüketimini artıran etmenlerden ve bunları nasıl engelleyebileceğinizden bahsettik. Yakıt tasarrufu ile ilgili diğer içeriklerimize aşağıdan erişebilirsiniz.

Hava şartları ne olursa olsun neredeyse yarı yarıya yakıt tasarrufu yapmanızı sağlayacak 10 tavsiye:

Tüm yakıt tasarrufu yöntemlerini denediğimiz içeriğimiz:

6
2
1
1
1
Emoji İle Tepki Ver
6
2
1
1
1