Sivrisinekler İçin Kullanılan Elektrolikitler İnsan Sağlığına Zararlı mı?

38
4
4
2
1
Yaz aylarında başımızın belalarından bir tanesi olan sivrisineklerden korunmak için çeşitli yollar bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de elektrolikitler. Peki yaz aylarını işkenceye çeviren sivrisineklerden korunmak için kullanılan bu elektrolikitler insan sağlığına zararlı olabilir mi?

Yaz aylarının en büyük sıkıntılarından bir tanesi olan ve hastalık taşımasıyla birçok insanın ölümüne sebep açan sivrisineklerden kurtulmanın ve onlarla mücadele etmenin çeşitli yolları bulunuyor. Bunlardan bir tanesi de elektrolikitler. Bir böceksavar türü olan elektrolikitler, Prallethirin içeriyor. Bu maddenin memelilere karşı toksik bir etkisi olmadığı söylense de bazı araştırmalar bunun tam aksini söylüyor.

Yapılan bir araştırmada insan akciğerinin epitel hücre (vücudun iş ve dış dokularını oluşturan hücreler) kültürüne çeşitli dozlarda Prallethrin ve başka bir böcek ilacı olan Allethrin uygulandı. Araştırmanın sonucuna göre Prallethrin, akciğer epitel hücrelerinde reaktif oksijen türlerinin miktarını artırıyor ve oksidatif strese sebep oluyor.

Nefes darlığı riski bulunuyor:

Elektrolikit

Oksidatif stres ise akciğerdeki mukoza tabakasının oluşumundan sorumlu olan proteinlerden “muc5ac” proteinini kodlayan Mrna’yı artırıyor. Bundan sebeple muc5ac proteininin miktarı artıyor ve akciğer epitel hücrelerindeki mukozada artış meydana geliyor.

Muc5ac proteininin de dâhil olduğu Mucin proteinlerinin kalitesi ve miktarı; kistik fibroz, kronik obstrüktif akciğer hastalığında da etkili oluyor. Özellikle muc5ac proteininin akciğer epitel hücrelerdeki miktarının artması, astımın da semptomlarından bir tanesi olan nefes darlığına yol açıyor. Yani Prallethrin, astım hastalığının göstergelerinden bir tanesi olan nefes darlığına sebep oluyor.

Araştırmanın sonucunda ciddi bir sağlık riskinden bahsedilmese de ilacın yer aldığı ortamın iyice havalandırılması gerektiği belirtilmiş. Dolayısıyla bu tarz ilaçları kullanırken dikkatli olmanızda fayda var diyebiliriz.

Kaynak : https://seyler.eksisozluk.com/sivrisinek-kovucu-olarak-kullanilan-elektrolikitler-sagliga-zararli-mi
38
4
4
2
1
Emoji İle Tepki Ver
38
4
4
2
1