Telefoto Lens Nedir, Telefonlarda Ne İçin Kullanılır?

26
3
2
1
0
Adını daha önce profesyonel fotoğraf makinelerinde duyduğumuz, son dönemde de piyasaya sürülen akıllı telefonlarda sıkça karşılaştığımız telefoto lensin aslında ne olduğunu merak etmiş miydiniz? Gelin telefoto lensi yakından inceleyelim.

Kısa bir süre öncesine kadar yalnızca tek bir kamera bulunduran akıllı telefonlar, günümüzde profesyonel makinelere kafa tutacak kadar geliştiler. Telefoto lensler de son dönemde bu gelişimin en dikkat çeken aktörü olarak karşımıza çıkıyor. Telefoto lenslerin kullanımını özetleyen "Her şey yakınlaştırma ile ilgili" cümlesi, aslında konunun tamamını kapsayan bir çerçevede bizleri aydınlatıyor ancak biraz daha detaya inmenin kimseye zararı olmaz.

Mobil fotoğrafçılık, akıllı telefonlara modüler olarak eklenebilen birkaç lens sayesinde son yıllarda oldukça gelişti. Geçtiğimiz günlerde düzenlediğimiz Webtekno Mobil Fotoğrafçılık Yarışması'nın sonuçları da aslında bunu doğrular nitelikte. Modern telefonlar, bir süre öncesine kadar modüler olarak eklenen lensleri de bünyesinde kullanıcılara sunmaya başladı. Yazılımla birlikle lenslerin kullanımını büyük oranda iyileştiren akıllı telefon üreticilerinin yeni kahramanı da telefoto lensler.

Telefoto lenslerin rol oynadığı kısım: Mesafe

P30 pro 10x zoom

~Ubergizmo aracılığıyla karşılaştırılan Huawei P30 Pro, Mate 20 Pro ve iPhone Xs telefoto lens 10x zoom test sonuçları

Telefoto lens temelde, yakınlaştırma yapmak için dijital dokunuşlara gerek duymadan uzaktaki nesnelerin detaylarını daha net olarak göstermeye yarar. Yukarıdaki fotoğraftan da görebileceğiniz gibi Huawei P30 Pro'nun yakınlaştırma performansı, gelişmiş telefoto lenslerin kameraya etkisini gözler önüne seriyor. 

Bokeh efektinin olmazsa olmazı telefoto lensler:

bokeh efekti

Akıllı telefonlarda gördüğümüz portre modundan bokeh efektine kadar mesafenin fotoğrafın içine dâhil olduğu durumlarda başrol oynayan telefoto lensler, elbette bu işi tek başına da yapmıyor. ToF kameraların da önemli bir rol oynadığı bu fotoğraflar, yazılımla da optimize ediliyor. 

Geleneksel kameralar, ToF sensörleri, telefoto lensleri ve yazılımın güçlerinin birleşmesiyle ortaya çıkan fotoğraflar, mobil fotoğrafçılığın da gelişmesindeki en büyük etmenler olarak karşımıza çıkıyor. Başta da dediğimiz gibi telefoto lenslerin çalışmasını "Her şey yakınlaştırma ile ilgili" cümlesiyle özetlemek mümkün.

Mobil fotoğrafçılık ve kameralar hakkındaki bilgi dolu paylaşımlarımıza önümüzdeki günlerde devam edeceğiz. Siz de merak ettiklerinizi yorumlar kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz. Bu alandaki içeriklerimizi kaçırmamak için takipte kalın.

Kaynak : https://thenextweb.com/plugged/2019/08/25/what-hell-telephoto-lens-phone-picture-photography/
26
3
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
26
3
2
1
0