Ticaret Savaşlarında İkinci Perde: Şimdi de Çin, Kendi Kara Listesini Oluşturuyor

75
26
11
8
6
Trump yönetiminin almış olduğu Çinli teknoloji devi Huawei'yi yasaklama kararının ardından sular ısınmaya devam ediyor. Edinilen bilgilere göre Çin'in de Amerika'nın yapmış olduğuna benzer bir uygulama yapacağı, bir kara liste oluşturacağı belirlendi.

Çin ve Amerika Birleşik Devletleri arasında yaşanan ticaret savaşlarının bir şekilde soğuması gerekirken, iki devlet arasındaki gerilim hız kesmeden yükseliyor. Amerika Birleşik Devletleri'nin almış olduğu Huawei'yi yasaklama kararının ardından, Google, Intel ve Qualcomm gibi büyük şirketler de Huawei'ye karşı yaptırım uygulamışlardı. Şimdi ise benzer bir uygulamayı Çin yapmaya hazırlanıyor. Buna göre Çin, kendisi için 'tehdit' olarak görülen yabancı şirketlerin bir listesini çıkaracak.

Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü Gao Feng, yerel medya kuruluşlarına bazı açıklamalar yaptı. Feng yapmış olduğu açıklamalarda; piyasa kurallarına uymayan, yapılan anlaşmaları yok sayan, Çin'in çalışmalarını bir şekilde abluka altına alan ve bu ablukaları ticari sebeplere dayandırmayan her türlü kurum, kuruluş, girişimci ve kişilerin oluşturduğu bir listenin hazırlanacağını açıkladı. Çin'in oluşturacağı bu listede hangi isimlerin olacağını tahmin etmek zor olmasa bile, devlet yetkilileri konuyla ilgili detaylı açıklama yapmadılar.

Çin tarafından gelen tek yaptırımlar bununla da sınırlı kalmadı. Amerika'nın yasakladığı Huawei de Amerika Birleşik Devletleri'ne karşı bazı girişimler başlattı. Çin'in Shenzhen şehrinde bulunan Huawei'nin Ar-Ge merkezindeki Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı olan çalışanların işlerine son verilerek bu kişiler Amerika'ya gönderildi. Bununla birlikte şirketin Çinli çalışanlarının, yabancı müşterilerle olan konuşmalarına dikkat etmeleri konusunda uyarıldığı ve Amerika temaslarının tamamen durdurulmasına karar verildiği bildirildi.

Kaynak : https://techcrunch.com/2019/05/31/chinese-entity-blacklist/
75
26
11
8
6
Emoji İle Tepki Ver
75
26
11
8
6