Youtube Müzik, Spotify veya Apple Music'e Kıyasla Daha Avantajlı mı?

28
4
4
2
1
Yıllardır süren popüler bir müzik stream platformu kurma hedefini bir türlü sonuçlandıramayan Google, geçtiğimiz ay içerisinde Youtube Music'i yayınladı.

Google'ın müzik konusundaki son atağı olan Youtube Music'in, Spotify ve Apple gibi popüler müzik stream platformlarıyla başa baş mücadele etmesi bekleniyordu. Peki bu konuda, bir aylık sürecin ardından gözlemlenenler ne yönde?

Resmi olmasa da, Youtube halihazırda dünyanın en popüler müzik dinleme platformu olma özelliğine sahip. Bir milyardan fazla kullanıcısı olan sitede, çoğu kişi ya ara ara, ya da çoğunlukla müzik dinliyor. Youtube Music ise, birebir aynı erişim imkanının paralı versiyonu gibi duruyor.

Uygulamaya girdiğinizde, yeni çıkan şarkıları, önerilen müzik videolarını, kendi dinleme geçmişinizi ve günün hangi saatinde olduğunuz gibi değişik faktörlere bağlı önerileri görüyorsunuz. Üstelik düzenledikleri çalma listeleri de, Spotify'ınkilere hayli benziyor. Örneğin Spotify: Rap Caviar, Youtube Music'te Rap Star Status olarak yer alıyor. Clout Culture, Clout Rising olarak; Viral 50 ise Blogged 50 olarak kendini gösteriyor. Sanatçılar veya diğer ünlü kişilikler tarafından playlistlerin olmaması da, Apple Music'e kıyasla geride kalmalarına neden oluyor.

Youtube'un Apple Music ve Spotify'a göre en büyük avantajıysa, çok daha fazla şarkıya sahip olması. Resmi olarak lisanslanmış şarkılardan tutun, kullanıcıların cover'ları ve diğer eserlerine kadar çok geniş bir yelpazede müzik sunan servis, bu açıdan diğer platformlarda yer alamayacak parçalara sahip. Her ne kadar Youtube Music dışında Youtube'un normal servisinde de bu şarkıları dinliyor olabilseniz de, çalma listeleri oluşturabilmek için servis daha avantajlı olabilir gibi duruyordu. Ancak Youtube Music, kullanıcılarına şarkı listeleri oluşturmaya yönelik yeni bir yöntem sunmuyor. Arama araçları hayli kısıtlı; örneğin tarih, yıl ve müzik türüne göre aramalar yapamıyorsunuz. 

Youtube'un aldığı yanlış kararlar da mevcut. Örneğin uygulamada, mobilde uygulamayı kapatıp arka planda müzik dinleme seçeneği ücretsiz versiyonda yer almıyor. Bu nedenle servisin ücretsiz versiyonunun, normal Youtube'tan hiçbir farkı kalmıyor. 

Bunun dışında Youtube Music'te şimdilik önemli müzik küratörlerini diğerlerinden ayıran bir özellik bulunmuyor. Örneğin EDM ile alakalı Youtube'un en popüler kanallarından biri olan Trap Nation'ı, Youtube Music'te tanımanızın veya sayfasına ulaşmanızın imkanı yok. Bunun yerine her şey direkt olarak şarkı odaklı gelişiyor.

Özetle Youtube Music şimdilik, kullanmaya değer gibi durmuyor. Özellikle ücretsiz versiyonunda normal Youtube deneyiminden farklı hiçbir şey olmadığı için, Youtube kullanıcılarını ücretli versiyonu kullanmaya itiyor. Ancak ücretli versiyon da, farklı bir şeyler önermediği için, şimdilik uygulama Spotify ve Apple Music ile yarışabilecek gibi durmuyor.

Kaynak : https://gizmodo.com/youtube-music-isnt-even-close-to-a-spotify-killer-1826327643
28
4
4
2
1
Emoji İle Tepki Ver
28
4
4
2
1